/ - Фејсбук
10/11/2021 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вермут торта

Ова љепотица jе из едициjе маминих “правих” торти, незаобилазна је на славскоj трпези, а нама се посебно допада због необичног споjа укуса и фила коjи има заиста специфичан али одличан укус

Не знамо зашто се зове Вермут, и не знамо да ли ико то зна. Углавном, ова љепотица jе наравно из едициjе маминих “правих” торти, незаобилазна на славскоj трпези, а нама се посебно допада због необичног споjа укуса и фила коjи има заиста специфичан (али одличан) укус.

Припрема jе прилично jе jедноставна, класика.

Састоjци за кору x 3

3 бjеланца

100гр шећера

1/2 кашике сирћета

1,5 кашика какао праха

40гр сjецканих ораха

image

Вермут торта

- Фејсбук

Састоjци за фил

9 жуманаца

100гр шећера у праху

1 чаша киселе павлаке

125гр путера

200мл слатке павлаке

image
- Фејсбук

За припрему коре бjеланца добро умутити па додавати лагано шећер. Када се направи чврст шне додати лагано сирће. На краjу додати какао и орахе и измиjешати шпатулом. Смjесу распоредити у плех пречника 20цм обложен пек папиром па пећи у загриjаноj рерни на 180 степени Ц 20 мин. Поступак поновити три пута.

За фил припремити шерпицу за кување на пари (у већу шерпу сипати воде и преко ставити мању шерпу са филом тако да не додируjе воду) и у њоj умутити добро жуманца са шећером и додати им павлаку. Миjешати на средњоj температури рингле док се не згусне. Битно jе да пара не буде преврућа да се jаjа не претворе у каjгану. Пребацити готов фил у стаклену посудицу и прекити га по површини приjањаjућом фолиjом да се не створи корица. Потпуно охладити фил па умутити путер миксером и споjити га са филом. Подиjелити крем на отприлике три диjела.

Слагање торте: кора - фил - умућена слатка павлака. Последњу кору премазати жутим филом од горе и са свих страна и торту украсити сjецканим орасима.

Ова торта може да се прави и без слатке павлаке, дакле само коре и жути фил, али jе нама овако изгледала декоративниjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:55