Душанка Лацмановић / -Душанка Лацмановић
16/05/2022 u 11:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Једите воће у право вриjеме и осјетите бенефите по здравље

За конзумирање воћа у виду ужине препорука jе три сата после доручка или ручка, али не у касним вечерњим сатима, тј. не после 19 часова, савјетује нутрициониста Душанка Лацмановић

Синтагма "једи воће јер је здраво" прати нас од самог рођења. Прва тврда храна на коју се навикава свака беба, поред мајчиног млијека, јесте управо воће. Како растемо све више се интересујемо шта је то у њему здраво. Па временом сазнајемо да воће садржи угљене хидрате, витамине, минерале, биљна влакна, воду и много активних супстанци попут фитонутријената, који помажу тијелу да остане здраво. Различити фитонутријенти налазе се у различитим бојама воћа. Црвени ликопен из парадајза, љубичасти ресвератрол из грожђа или жути лутеин из јабука дају снажну антиоксидативну заштиту тијелу и бројне добробити. Разнобојно воће погодује различитим здарвственим добробитима - бољем виду, кожи, пробави, смањуjе ризик од броjних обољења као што су: срчане болести, мождани и срчаног удар....

image

Воће чува здравље

-Воће чува здравље

Колико је које воће здраво, када га и колико треба конзумирати открива за "Дан" Душанка Лацмановић, нутрициониста-дијететичар.

- Воће jе важан дио здраве исхране. Његовом редовном употребом може се постићи нормалан ниво холестерола и крвног притиска, побољшати рад цриjева, варење. Такође, брзо засити jер садржи течност и диjететска влакна - објашњава нутрициониста.

Према њеним ријечима, јести превише било чега ниjе добро.

- Не треба претјеривати ни у конзумацији воћа. Главна брига када једемо превише воћа jе висок садржаjа шећера, зато треба бити умјерен - казала је наша саговорница.

Како је објаснила Лацмановић, боље jе конзумирати циjело воће од воћних сокова а објаснила је и зашто.

- У воћним соковима су уклоњена влакна и чврсти састоjци воћа, па нам остаjе само напитак који даjе мањи осjећаj ситости од циjеле воћке. То некоме може да дозволи да попиjе много више порциjа сока него што би могао да поjеде цеjелог воћа, што би могло знатно повећати ниво шећера коjи може да се унесе - нагласила је.

Десет разлога зашто треба jести воће

1. Хидратациjа

Меко или тврдо, жуто или зелено... свако воће се састоjи углавном од воде. С обзиром на то људско тијело чини 70 одсто воде, jасно вам jе колико jе важно за наше здравље да уносимо довољне количине течности. Свјеже воће jе jедан од наjбољих извора, као и цијеђено.

2. Храна за мозак

Ако не можете да се сјетите гдје сте оставили кључеве од стана, гдје сте паркирали аутомобил, када jе вашем приjатељу рођендан... свакодневно конзумирање наjмање 200 грама воћа ће повољно утицати на вашу мемориjу. Воће спада у наjбољу храну за мозак, показала су броjна истраживања.

3. Здраво тијело

Захваљуjући витаминима и минералима коjе воће садржи, могло би се рећи да спада у природне љекове. Већ вам jе познато да jедна jабука дневно, на примјер, чува наше зубе и десни, да побољшава имунитет. Цитрусно воће jе посебно благотворно током зиме, захваљуjући витамину Ц коjи нас чува од прехладе и грипа, а бобичасто воће jе извор гвожђа.

4. Лијепо лице

Воће jе двоструки савезник наше љепоте - када га jедемо и када га наносимо на кожу лица. Тако, на примјер, флавоноид у грожђу чисти организам од токсина и повољно утиче на кожу. Маска од изгњечене лубенице даjе влагу, а рендана jабука jе одлична за масну кожу. Свако воће можете да "подијелите" са своjим лицем - мало грицкаjте, мало ставите као маску.

5. Добро варење

Воће jе богато влакнима због чега jе саставни дио уравнотеженог начина исхране. Захваљуjући намирницама богатим влакнима избјегавамо одређене болести, као што су висок крвни притисак, али и болести органа за варење. Већина воћа убрзава варење и избацивање вишка течности из организма.

6. Без масти и лошег холестерола

За разлику од меса и млијечних производа, воће можете да jедете свакодневно без страха да ћете зачепити ваше артериjе. Воће садржи шећер и због тога не треба претјеривати уколико имате диjабетес, али у сваком другом случаjу воће jе наjбољи избор.

7. Поправља расположење

Здраво тијело, лијепа кожа, бољи имунитет, шта вам jош треба да бисте се осјећали добро? Сочни укуси, неодољиви мириси, непоновљиве боjе и облици какве само природа може да нам подари, такође ћете наћи у воћу и тиме утицати на своjе добро расположење.

8. Чува околину

Риба jе такође здрава, али и делфинима треба туњевина, а ђубре коjе настаjе узгаjањем животиња за људску исхрану, озбиљно штети нашоj околини. Са воћем ниjе тако - конзумирање jабука, грожђа, ананаса... не поставља пред нас етичке и еколошке недоумице.

9. Ниjе скупо

Наравно да може да буде скупо уколико ниjе са домаћег поднебља, ако jе тропско, стигло на наше тржиште из далеких земаља. Ако немате новац за такво воће, навалите на домаће и знаjте да оно не мора да буде крупно и "без мане" да би било здраво. У народу се каже - "црви иду само на непрскане jабуке".

10. Добро за диjету

Покушаjте jедном недељно да будете само на воћу. Jедите по 300 грама за сваки оброк, а између тога доста воде. Чаj или кафа уjутру су дозвољени. Они коjи су издржали, а ниjе тешко ако одаберете воће коjе вам наjвише приjа, или комбинуjете неколико, кажу да су се сјутрадан осјећали феноменално.

Правилном конзумацијим воћа можемо избјећи гојазност, јер воће има мало калориjа по порциjи; садржи витамине коjи су неопходни за здравље и богато водом и влакнима који повећавају осjећаj ситости.

- Воће не треба jести уjутру на празан желудац и као замjену за доручак (јер убрзава рад панкреаса и лучење инсулина), али никада га не треба jести ни за вријеме оброка. Воће се не миjеша са другом храном jер изазива надимање - поручује Душанка.

image

Здрава ужина

-PIXABAY

Како је истакла, требало би га jести између оброка као ужину, како би се постигла детоксикациjа.

- За конзумирање воћа у виду ужине препорука jе три сата после доручка или ручка, али не у касним вечерњим сатима, тј. не после 19 часова. Такође, се савјетује да се једе свjеже и сирово. Воће можете конзумирати у комбинацији са поврћем. Препорука за комбиновање су jабука, шаргарепа, цвекла - рекла је Лацмановић.

Једите воће на здрав и исправан начин и у право вриjеме, како је казала, како би организам осjетио све његове бенефите по здравље.

- Утицаj воћа на физичке способности, енергиjу, здравље, психолошко стање jе веома видљив, а може бити и брз. Jедите паметно и живите здраво - поручила је Лацмановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:31