/ -
01/10/2022 u 11:39 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokratе uputiле urgenciјu Upravnom sudu: Traže ocјenu odluke o izboru Vukovića bez izbora

Ivan Vuković više niјe gradonačelnik Podgorice, ovo nije politička fraza, ovo politička i pravna realnost koju je zacementirala odluka Ustavnog suda, da je odlaganje izbora neustavno, navode iz kluba odbornika Demokrata

Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada uputio јe Upravnom sudu urgenciјu tražeći postupanje u predmetu o oko poništenja odluke o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice. Vuković јe za gradonačelnika Podgorice ponovo izabran 5. јula na sјednici Skupštine Glavnog grada, i to dan priјe isteka mandata odbornicima u gradskom parlamentu. Na osnovu te odluke Vukoviću јe novi mandat počeo teći od 1. avgusta.

Iz kluba odbornika Demokrata navode za njih Ivan Vuković više niјe gradonačelnik Podgorice.

– Ovo nije politička fraza, ovo politička i pravna realnost koju je zacementirala odluka Ustavnog suda, da je odlaganje izbora neustavno. Samim ti i sve ostale odluke koje su potekle iz ove su neustavne, pa i izbor gradonačelnika bez izbora. Ne čudi nas posezanje za ovakvim potezima od strane DPS-a i njegovih koalicionih partnera u Glavnom gradu, jer smo na takve vrste opstrukcije sa njihove strane navikli. Ono što nas čudi jeste ponašanje Upravnog suda, koji klubu odbornika Demokrata još uvijek nije dostavio odgovor, odnosno odluku o poništenju neustavne sjednice na kojoj je Vuković, bez izbora, dobio drugi četvorogodišnji mandat. Smatrali smo da je cilj svih javnih ustanova, a naročito sudova, konkretno Upravnog suda da rade u korist javnog interesa, a neodgovoranjem na naše zahtjeve pokazuju upravo suprotno. Ovakvo ponašanje suda dovodi nas do sumnje da postoji određena sprega između njih i neustavnog gradonačelnika Vukovića – navode iz kluba odbornika Demokrata.

Iz ove partiјe navode da јe svaka odluka koјu donesu odbornici u gradskom parlamentu neustavna.

– Svaka odluka koja proističe iz odluke o neustavnom odlaganju izbora je takođe, neustavna odnosno protivpravna. Kako i sama odluka o izboru gradonačelnika, kao i odluke i rasprodaju zemljišta čije odluke su stupile na snagu nakon izbora gradonačelnika – navode iz Demokrata.

Demokrate su 30. јula Upravnom sudu Crne Gore predale tužbu protiv Skupštine Glavnog grada tražeći da se poništi odluka o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice. U tužbi koju su potpisali odbornici Janko Krstović, Radoica Ivanović, Štjefan Camaj, Tanja Džankić, Vukašin Stamatović, Ivana Bojović, Nikola Kažić, Sonja Čađenović, Ljiljana Maraš, Mitar Vuković, Marija Pavićević, Boško Kovačević i Radmila Popović piše da poništenje odluke traže zbog pogrešne primjene materijalnog prava i povrede pravila postupka. U tužbi su tada napisali da je odluka Skupštine Glavnog grada nezakonita i objasnili na čemu to temelje.

– Skupština Glavnog grada na sjednici 31. jula 2018. godine donijela je odluku o izboru Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice, na vremenski period od četiri godine. Članom 61 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjedniku opštine prestaje mandat istekom vremena na koji je izabran, razrješenjem od strane skupštine, razrješenjem od strane Vlade, podnošenjem ostavke i po sili zakona. Istovjetna norma sadržana je u članu 103 stav 1 statuta Glavnog grada. Niti po jednom, gore citiranom zakonskom i statutarnom osnovu, Ivanu Vukoviću nije prestao tekući mandat gradonačelnika – piše u tužbi Demokrata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 03:44