Земљиште на Златици које ће бити уступљено ФСЦГ / -Архива Дана
11/06/2022 u 07:02 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град даје Фудбалском савезу земљу на Златици на 20 година

Земљиште се налази на простору између магистралног пута Подгорица – Колашин источно, комплекса ФК Ком сјеверно, ограде полицијског кампа јужно и рециклажног центра и Орјенске улице источно, пише у скупштинској одлуци

Фудбалском савезу биће дато на привремено коришћење 59.853 квадрата земљишта на Златици ради изградње фудбалске инфраструктуре. Земљиште се налази на простору између магистралног пута Подгорица -Колашин источно, комплекса Фудбалског клуба Ком сјеверно, ограде полицијског кампа јужно и рециклажног центра и Орјенске улице источно, а оно ће, уколико са тим буду сагласни одборници, Фудбаском савезу бити уступљено на коришћење, без накнаде, на 20 година.

Ту је парцелу 2018. године локална самоуправа, уступила на десет година на коришћење, без накнаде за фудбалске терене Средњој регији Фудбалског савеза Црне Горе, а Главни град га крајем децембра прошле године одузео, јер Средња регина нема статус правног лица. На овом земљишту, Средња регија је била планирала да гради три стадиона, од чега два са вјештачком, а један са природном травом.

– Фудбалски савез Црне Горе се обратио градоначелнику 31. маја ради давања земљишта на привременo коришћење на период од 20 година, без накнаде, које је Главни град додијелио на коришћење за фудбалске терене Средње фудбалске регије ФСЦГ. Земљиште им је додијељено на коришћење одлуком Скупштине Главног града 6. децембра 2018. године, а она је стављена ван снаге одлуком Скупштине Главног града 28. децембра 2021. године јер Средња фудбалска регија у статусном смислу више не постоји као правно лице. Након статусних промјена су формирана три удружења фудбалских клубова ФСЦГ (сјевер, центар и југ) која немају својство правног лица, нити су уписана у Регистар спортских организација, већ то једино има Фудбалски савез – пише у скупштинској одлуци.

У одлуци је назначено да Фудбалски савез на овој локацији планира изградњу и развој фудбалске инфраструктуре уз донације УЕФА и ФИФА, али уз услов да трајање коришћења локације буде минимум 20 година.

– Обзиром на то да одредбама Закона о спорту није прописано да удружења спортских клубова имају својство правног лица, као и чињеници да је спорт дјелатност од јавног интереса и да Главни град и Престоница стварају услове за развој и унапређење спорта, дјеце, омладине и грађана, захтјев је оцијењен оправданим – наводи се у скупштинској одлуци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:54