Главни град не тражи сагласност Општине: Вуковић и Стајовић са једног од заједничких обилазака / - Дан
30/11/2021 u 06:39 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Главни град издаје земљу Зете да напуни буџет Подгорице

Ниjе коректно да тако крупне одлуке Иван Вуковић доноси у име Главног града уочи осамостаљења Зете коjе би, по реалним процjенама, требало да се деси у току следеће године, каже Слађана Калуђеровић

У моменту када је студија за територијалну промјену Општине у оквиру Главног града - Голубовци показала да имају капацитете да буду самостална општина, а већина на државном нивоу најављује подршку самосталности кроз промјене закона Главни град је одлучио да помогне пољопривреднике тако што ће парцеле у Зети дати у закуп произвођачима на период од десет година. Земљиште је иначе, један од најважнијих ресурса. Предмет годишњег закупа су дио катастарске парцеле броj 2661 КО Даjбабе, површине 13.359 квадрата за 1.068 еура, парцеле броj 656/1, 660/11, 808/1 и 808/2 КО Голубовци површине 24.726 кавдарата за 247,26 еура, парцеле броj 9815, 9817, 9818, 9819, 9820, 9821, 9823 и 9824 КО Голубовци од површине 14.778 квадарата за 118,22, парцела броj 9832 и дjелови катастарске парцеле броj 9833 и 9834 КО Голубовци површине 8.474 квадратаза 67,79 еура. За парцелу броj 690/1 и 690/2 КО Голубовци површине 19.876 квадрата минимална циjена закупа за период од jедне године износи 198,76 еура.

Из Општине Голубовци нијесу конкретно одговорили на питања која смо послали Тањи Стајовић, предсједници Општине да ли је Главни град тражио сагласност од њих за давање у закуп ових парцела. Није одговорила ни на то у чији ће се буџет сливати средства добијена од закупа, као ни да ли је цијена закупа адекватна.

– Дирекциjа за имовину jе 25. новембра обjавила јавни позив за давање у закуп пољопривредног земљишта ради подстицаjа пољопривредне производње на териториjи Подгорице. Општи услови, критериjуми, начин и услови плаћања, као и спровођење поступка овог конкурса, обjављени су на саjту Главног града и Општине Голубовци. Отварање понуда је 14. децембра у 13 часова – кажу из пи ар службе Општине.

Из Главног града кажу да је Одлуком о давању у закуп пољопривредног земљишта прописано да се даjе се у закуп пољопривредно земљиште коjим располаже Главни град, у складу са намjеном одређеном ПУП-ом, Генералним урбанистичким рjешењем Подгорице и Генералним урбанистичким рjешењем Голубоваца.

– Сходно томе ниjе потребно тражити сагласност. Овом одлуком прописано jе да ће се средства остварена давањем у закуп непокретности користити за улагања у стварању услова за оптимално коришћење и заштиту пољопривредних ресурса од значаjа за Главни град. Тржишну вриjедност земљишта одређује Комисиjа за процjену вриjедности пољопривредног земљишта коjу чине представници Дирекциjе за имовину, Секретариjата за предузетништво (Секретариjат за подршку бизнис заjедници) и Секретариjата за планирање простора и одрживи развоj, уз могућност ангажовања вjештака пољопривредне струке. Одлуком је прописано да минимална циjена закупа квадрата земљишта износи 0,1 одсто од тржишне вриjедности земљишта на годишњем нивоу. Комисиjа jе прибавила двиjе процjене овлашћених процjенитеља пољопривредне струке и констатовала да се за потребе jавног позива као адекватне прихватаjу процjене вриjедности – кажу из Главнго града.

Одборница СНП-а у Скупштини општине Голубовци Слађана Калуђеровић истиче да Иван Вуковић, градоначелник Подгорице наставља да игнорише чињеницу да ће Зета убрзо добити статус самосталне општине.

– Вуковић користи прилику да, са позициjе градоначелника коjу ће обављати jош наjвише пола година, управља ресурсима Зете расписуjући jавни оглас за коришћење њене териториjе за наредних десет година. Из оваквих потеза се очитава популизам коjем jе одлазећи неутрални градоначелник склон. Напомињем, пољопривредницима jесте потребна подршка, а била им jе потребна и досад, на шта смо упорно указивали, али Вуковић ниjе имао слуха за њихове потребе док партиjска рачуница ниjе усмjерила дjеловање у том правцу. Овакве потезе jе имао прилику да предузме у претходне три и по године његове владавине, а не сад пред изборе, и не сад кад смо у процесу стицања самосталности општине. У наjмању руку, ниjе коректно да тако крупне одлуке Вуковић доноси у име Главног града уоци осамостаљења Зете коjе би, по реалним процjенама, требало да се деси у току следеће године. Jедино исправно би било да ту одлуку донесе Зета, а не Главни град. Поручуjемо му да нећемо дозволити да, под плаштом бриге за пољопривреднике, злоупотриjеби jош jедном Зету, профитираjући - било политички, било финансиjски – каже Калуђеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:40