foto: M.V. / - FOTO: M.V.
02/12/2022 u 15:01 h
Nataša Spaić, Mićko VujisićNataša Spaić, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Izglasani konačni rezultati izbora u Podgorici, čeka se pečat

Predsjednik IK Veselin Vukčević je napustio sjednicu, ali je uprkos tome nastavljena i usvojen je dnevni red sa prvom tačkom - utvrđivanje konačnih rezultata u Podgorici

Sedam članova Izborne komisije Glavnog grada izglasalo je konačne rezultate izbora u Podgorici. Očekuje se pisanje rješenja koje treba da ovjeri stručna služba da bi se oni poslali Službenom listu na objavu.

Sekretar komisije Vladimir Vujović je kazao da je sada stručna služba u obavezi da obezbjedi ovjeru tih akata, kako bi se dostavili Službenom listu.

Proglašenju rezultata nisu prisustvovali predsjednik IK-a Veselin Vukčević i članovi komisije iz reda DPS-a.

Vukčević je napustio je sjednicu, ali je uprkos tome nastavljena i usvojen je dnevni red sa prvom tačkom -  utvrđivanje konačnih rezultata u Podgorici. Vukčević je poručio da zaključuje sjednicu jer članovi ne žele da se izjasne o prigovorima.

Uprkos tome, sekretar komisije Vladimir Vujović je naveo da nastavljaju sa radom i da će sjednicom predsjedavati najstariji član komisije u stalnom sastavu Rašo Jokić.

Komisija je odbila prigovore koji su dostavljeni u prethodnom periodu.

Kako je ranije saopšteno na sjednici su trebali da budu razmatrani prigovori koje su dostavili  Zoran Mustur, Blagota Krkeljić i Luka Krgović. 

Tok sjednice: 

Predsjednik Veselin Vukčević je saopštio da je u pitanju nastavak sjednice koja je započela 15. novembra a koji je prenio nakon što je sedam članova pokušalo da protivpravno proglasi rezultate.

image

Veselin Vukčević

- FOTO: M.V.

- Oglušili su na moje molbe da to ne rade. U odnosu na sjednicu kad samo trebali da razmatramo tri prigovora koja su pristigla ikako dva nova momenta. U međuvremenu smo dobili rješenja od DIK-a kojima je usvojen prigovor Luke Krgovića i Zorana Mustura i dat nalogu komijisi da donese rješenje. U vezi sa tim nalogom ja sam sazvao sjednicu i da o ovim prigovorima donesemo akt. Dobili ste mišljenja - rekao je Vukčević.

Član IK-a Nikola Terzić naveo je da je Vukčević otvorio sjednicu da su htjeli članovi nezakonite radnje.

image

Nikola Terzić

- FOTO: M.V.

- Kao pravnik ne možete to da tvrdite i donosite zaključke. Tražim da se vođenje zapisnika prepusti sekretara komisije i da se uvede nov a tačka dnevnog reda da Izborna komisija postupi po rjesneju DIK-a i da se svi izjasnio o predlogu, rekao je Terzić.

image

Nastavak sjednice Izborne komisije

- FOTO: M.V.

Vukčević je pitao da mu se objasni kako planiraju da prošire dnevni red sjednice.

- Vijest da je DIK proglasio rezultate izbora ja sam dočekao da radošću da se konačno završi ova priča. Poslije par sati ova vijest je pokazala da sam se rano obradovao i da nema tih konačnih rezultata. U skladu sa članom 21 zakona o izboru odbornika i poslanika Izborna komisija Glavnog grada odlučuje većinom glasova. Ja tvrdim da vi nemate sedam glasova za donošenje te odluke- rekao je Vukčević.

On je naveo da je članu Izborne komisije Glavnog grada Marku Mihailoviću prestao mandat u komisiji jer je prihvatio kandidaturu za odbornika u Skupštini Glavnog grada.

- Mihailović ne moze biti član izborne komšije jer mu je istekao mandat po sili zakona i ja ću ga zamoliti da napusti sjednicu - rekao je Vukčević, poručujući da će glasati za proglašenje rezultata kada se za to steknu uslovi.

Ti uslovi, kako je naveo Vukčević, će se steći kada Ustavni sud riješi žalbe. 

Sekretar IK-a Vladimir Vujović je upozorio predsjednika da kada se donese akt da se moze osporavati u postupku.

- Ne možete da ga osporavati na način što ćete govoriti izađite napolje. Pozivam vas da pokrenete postupak da osporite sopstveni akt - rekao je Vukčević.

Marko Mihailović pitao je koji je bio datum podnošenja izborne liste i kada je on imenovan za člana komisije.

- Naveli ste kada prihvatim kandidaturu za odbornika ukida mi se članstvo u Izbornoj komisiji. Kažite mi koji su to datumi. Nemate vi nadležnost da mi kažete da mi prestaje funkcija, za to je nadležan Upravni sud - rekao je Mihailovic.

image

Janko Odović

- FOTO: M.V.

Član IK Janko Odović naveo dje da je krivična prijava koju je podnio protiv Vukcevica može biti povučena samo u slučaju ako se vrate u zakonskim okvirima.

- Kada je u pitanju Marko Mihailović mora postojati akt koji će ga izbaciti iz članstva. Zato mi ili DIK se o tome mora izjasniti - rekao je Odović.

Vukčević je rekao da se o prestanku mandatu ne donosi akt već se on konstatuje danom proglašenja rezultata.

image

Željko Vujović

- FOTO: M.V.

Član IK-a Željko Vujović zamolio je da se dnevnom redu i da donose kratke zaključke pa će se nezadovoljni obratiti nadležnim institucijama.

- Nemojte prebrojavati ko će glasati kako za koju odluku - rekao je Vujovic.

Vukčević je poručio da Državna izborna komisija preuzme na sebe da proglasi izborne rezultate.

image

Nastavak sjednice Izborne komisije

- FOTO: M.V.

- Moja ruka potpisati konačne rezultate bez kad se steknu uslovi iz zakona. Ako neko to potpiše, nema predsjednika Izborna komisije. Sve mimo toga je pravna hajdučija i ja ću tome da se oduprem - rekao je Vukčević.

On je pozvao članove Izborne komisije da se izjasne o prigovorima koji su ranije stigli, dok su članovi tražili da se utvrdi dnevni red. Kako članovi IK-a nisu htjeli da se izjasne o prigovorima, Vukčević je zaključio sjednicu.

- Zaključujem sjednicu jer članovi neće da se izjasne - rekao je Vukčević.

Sekretar komisije Vladimir Vujović je naveo da nastavljaju sa radom i da će sjednicom predsjedavati najstariji član komisije u stalnom sastavu Rašo Jokić.

Jokić je naveo da su na prethodnoj sjednici pokušali da izvrše dopunu dnevnog reda.

- I tada smo predložili proglašenje rezultate izbora. Naš član komisije je danas obnovio taj predlog. Predlažem da odlučujemo i o prigovorima na rad biračkih odbora - naveo je Jokić.

Nikola Terzić je naveo da su rješenjem DIK-a dati osnov i mogućnost da se proglase rezultati izbora.

Usvojeni su konačni rezulatiti izbora u Podgorici i za njih je glasalo sedam članova Izborne komisije. Proglašenju rezultata nisu prisustvovali predsjednik IK-a Veselin Vukčević i članovi komisije iz reda DPS-a.

Komisija je odbila prigovore koji su dostavljeni u prethodnom periodu.

Sekretar komisije Vladimir Vujović je kazao da je sada stručna služba u obavezi da obezbjedi ovjeru tih akata, kako bi se dostavili Službenom listu.

Podsjetimo, sjednica Izborne komisije Glavnog grada 15. novembra završena je nakon što je predsjednik Veselin Vukčević nakon rasprave oko dnevnog reda, koja je trajala oko sat, zaključio sjednicu, nedozvolivši članovima da se glasa o dopuni dnevnog reda sa tačkom o proglašenju konačnih rezultata izbora održanih 23. oktobra i napustio salu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 04:19