Састанак Вуковића и представника ИЦТ сектора / -Архива
26/01/2022 u 07:58 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осам приватних фирми биће ослобођено комуналија: Помоћ у станоградњи уочи локалних избора

То је популистичко обећање у сферама коjе ниjесу ингеренциjа градоначелника већ Скупштине Главног града, навео је Јанко Крстовић (Демократе) док Андрија Кликовац (ДПС) каже да ниjе риjеч о кампањи већ о испуњавању обећања грађанима

Градоначелник Иван Вуковић прошле седмице најавио је да ће Главни град пружити подршку представницима ICT кластера Кортекс, у пројекту стамбене изградње који ће омогућити да људи из ове бранше ријеше стамбено питање. Кластер Кортекс окупља осам приватних фирми. У званичном саопштењу након састанка није назначено о каквој врсти помоћи је ријеч, због чега смо Главни град питали за појашњење.

– Помоћ Главног града при рjешавању стамбеног питања за чланове ИТ заjеднице подразумиjева ослобађање обавезе плаћања накнаде за комунално опремање – саопштено је из Главног града.

Овај потез градоначелника за Jанка Крстовића, шефа клуба одборника Демократа у Скупштини Главног града, представља популистички потез у сусрет локалним изборима у Подгорици.

– Градоначелник Иван Вуковић jе осмислио повољност за стручњаке из области информационих технологиjа у виду проjекта стамбене изградње по повољним условима. Сматрам да jе ово примjер популистичког индентитета градоначелника, коjи на све могуће начине „помогне“ грађанима свjестан да се ближе jедни од наjважниjих избора у Подгорици у последњих три децениjе. Да би се кренуло у проjекат коjи подразумиjева изградњу било коjе грађевине и помоћи коjу може Град да понуди, било поклањања земљишта или ослобађања од комуналиjа за локалитет, мора се приjе свега консултовати Скупштина Главног града, а све у вези чињенице да и само земљиште и ослобађање комуналиjа jесте везано за грађане и да jе Скупштина та коjа следуjе оно што jе интерес грађана. Зато бих напоменуо градоначелника да jе неозбиљно, али и наравно популистички, да обећава помоћ у сферама коjа ниjе ингеренциjа градоначелника већ Скупштине Главног града – навео је Крстовић.

Немају захтјева синдикалних организација

Главни град смо питали и колико се синдикалних организација обратило за помоћ у градњи станова.

– Ниjедна синдикална организациjа се ниjе обраћала Главном граду са захтjевом ослобађања обавезе плаћања накнада за комунално опремање – саопштено је из Главног града.

Са друге стране Андриjа Кликовац, одборник ДПС-а, тврди да није у питању кампања већ да градоначелник испуњава обећање грађанима како би живјели у љепшем и функционалније граду.

– Уколико би говорили о функционерскоj кампањи, онда би могли рећи да она траjе готово три и по године jер у Подгорици свакодневно настаjу нови проjекти и испуњаваjу се различите врсте инициjатива. Градоначелник је подржао и инициjативе коjе су долазиле од стране опозиционих одборника што указуjе да jе интерес грађана на првом мjесту без обзира на политичка опредjељења. Дакле, ниjе риjеч о кампањи већ испуњавању обећања грађанима. Градоначелник ће упутити предлог одлуке одборницима у вези инициjативе за подршку ИЦТ кластеру Кортекс, а вjеруjем да ће сви одборнички клубови подржати такав предлог jер jе риjеч о ИЦТ предузећима коjа запошљаваjу велики броj младих људи и ствараjу додатну вриjедност за црногорску економиjу, а чиjи jе значаj за друштвену заjедницу градоначелник препознао – навео је Кликовац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 23:25