/ -
11/05/2022 u 17:05 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постављене анкетне пепељаре

Први пластични производи – дидактичке играчке за дjецу са сметњама у развоjу, биће донирани у хуманитарне сврхе

Секретариjат за планирање простора и одрживи развоj и Чистоћа, у сарадњи са другопласираним тимом на такмичењу Климатон Подгорица 2020, реализуjе проjекат "ButtMade", коjи за циљ има промоциjу неопходности адекватног одлагања дуванског отпада – опушака. Према концепту коjи jе награђени тим развио, прикупљени опушци ће бити рециклирани хемиjском процедуром, уз елиминациjу токсичног садржаjа и произведена вишеструко употребљива пластика. Први пластични производи – дидактичке играчке за дjецу са сметњама у развоjу, биће донирани у хуманитарне сврхе. Позивамо суграђане да одговоре на питања "Пиво или вино?" на тргу код Пазара, "Доjч или мала с млиjеком?" код аутобуске станице испред Основног суда или "Стара варош или Забjело?" код аутобуске станице на Тргу воjводе Бећир-бега Османагића, гдје су постављене "Анкетне пепељаре".

Помоћница секретара Бранка Кнежевић каже да jоj jе драго што jе тим коjи jе осмислио проjекат изабрао Подгорицу као полазну тачку за тестирање идеjе.

– Акциjу су подржале и колеге из Чистоће и Комуналне услуге. Како би привукли суграђане да одлажу опушке на пепељарама имамо занимљива питања и зато позивам све суграђане да обрате пажњу на њих и да их корсте – каже Кнежевић.

Суоснивач пројекта Невена Кековић, каже да се са тимом коjи чине Душан Кековић, магистар економиjе и Миљан Биговић, доктор хемиjе приjавила 2020. године на Климатон са намjером да испитаjу заинтересованост за еколошке теме у предузетништву.

– Освоjили смо друго мjесто за идеjу рециклаже опушака. Настале су наше анкетне пепељаре и ишли смо са идеjом да људима ово буде интересантно, а да прикупимо што више опушака, коjи се касниjе хемиjским процесом рециклираjу и настаjе пластика коjа се обрађуjе – наводи Кековић.

"Анкетна пепељара" представља кутиjу са провидним фронтом, подиjељену на двиjе половине, на чиjем врху се налази питање на коjе корисници бираjу одговор одлажући опушак у лиjеву или десну страну кутиjе.

Опушци представљаjу наjраспрострањениjу и jедну од наjопасниjих врста отпада коjи човjек ствара, услед чињенице да у филтерима садрже пластику коjа ниjе биоразградива.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:38