Miodrag Radulović / -FOTO: FSCG
24/01/2023 u 20:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Sanjamo istoriju, volio bih da sa Srbijom odemo na EP

Selektor Crne Gore se nalazi u Antaliji, gdje prati reprezentativce po klubovima

Već 20-tak godina Miodrag Radulović svake zime dolazi u Tursku. Nekad kao trener, nekad kao selektor, sada je u antalijskoj regiji kako bi, kao šef stručnog štaba Crne Gore, pratio reprezentativce po klubovima. Daleko je trenutno mnogima 24. mart, kada počinju kvalifikacije u grupi u kojoj je i Srbija, ali Radulović želi u svakom trenutku da zna u kakvoj formi su mu igrači, popriča sa njima, njihovim trenerima…

Selektor crnogorskih fudbalera u ponedjeljak je gledao oba meča Partizana (TSC i Austrija), a za čitaoce "MaxBet sporta" pričao je o susretima sa Srbijom velikoj želji da svoj nacionalni tim prvi put odvede na neko veliko takmičenje…

– Svake zime pratim reprezentatuvce, sada bi mnogo bilo da se ne vidimo do marta. Pratim formu, gledam mnogo utakmica, ovdje u Turskoj mi je više od polovine selekcije. Popričam sa njima, njihovim trenerima, kako bih imao uvid u stanje. Boravak u Turskoj mnogo mi koristi, jer bi bilo predugo da ne vidim reprezentativce od nobembra, kada smo imali posljednju akciju, do marta, kada počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo – ističe Radulović.

Zatim nabraja sa kim se sreo ili će da se sretne u Turskoj:

– Ovdje su Vujačić iz Partizana, Vešović i Janković iz Karabaga, Tomašević, Radunović, Raičković, Camaj… I još neki kandidati, ima i reprezentativaca iz mlađih selekcija Crne Gore u mnogim klubovima… Timovi su u različitim fazama priprema. Neki na početku, neki sve polako privode kraju.

IZUZETNO POŠTUJEM SVE ŠTO JE PIKSI URADIO ZA SRBIJU

Dok se klubovi spremaju za ligaške bitke, Raduloviću su u glavi samo one na putu ka snovima. Crna Gora je u grupi sa Srbijom, Mađarskom, Bugarskom i Litvanijom. Nema onih najjačih evropskih selekcija, ovo je možda idealna prilika da Crna Gora prvi put u istoriji zaigra na jednom velikom takmičenju.

– Startujemo u Bugarskoj 24. marta, pa onda dolazi Srbija u Podgoricu 27. marta. Start je uvijek mnogo važan i može u priličnoj mjeri da odredi kompletne kvalifikacije. Naš problem je što nikad nismo bili kompletni, nadam se da će po tom pitanju sreća da nas pogleda u ovim kvalifikacijama. Ekipa ima potencijal, nadam se da će to i da pokaže.

Radulovića čekaju dvoboji sa Draganom Stojkovićem, a zanimljivo je da je Piksi bio predsjednik FSJ u vrijeme kad je sadašnji selektor Crne Gore bio pomoćnik Vladimiru Petroviću u mladoj reprezentaciji. I ostvarili su sjajan uspjeh, mladi su tada stigli do finala Evropskog prvenstva u kojem su poraženi od Italije (3:0).

– Uspomene na taj period su mnogo lijepe, a prema Stojkoviću imam veliko poštovanje za sve što je uradio kao selektor Srbije. Možda se više očekivalo na Mundijalu u Kataru, ali ne smijemo da zaboravimo kvalifikacije, kao i Ligu nacija. Na Svjetskom prvenstvu Srbija je imala probleme s povredama, a turnirsko takmičnje je specifično. Sve se odrazilo na igru i rezultate. Srbija je, međutim, apsolutni favorit u našoj grupi.

Crna Gora sanja Evropsko prvenstvo, ali isto je i sa Srbijom. Posljednji put su zajedno, kao Savezna Republika Jugoslavija, igrali još 2000. godine u Belgiji i Holandiji. I to je jedino srpsko učešče na EP još od raspada SFRJ.

– Mi sanjamo istoriju, voleo bih da se i Srbija i mi plasiramo na Evropsko prvenstvo. Savezi imaju odličnu komunikaciju, družili smo se na žrebu u Frankfurtu. U svakom sluačju čekaju nas dobre i zanimljive utakmice. Nadam se da će gledaoci da uživaju i u Podgorici, i u Beogradu, u lijepoj i sportskoj atmosferi. Radujem se našim susretima u svakom slučaju.

POSTAVIO BAZU, VREME JE ZA NEŠTO VIŠE

Radulović je krajem 2020. godine preuzeo selekciju Crne Gore, prethodno je najveći uspjeh napravio sa Libanom, sa kojim je stigao do Prvenstva Azije.

– Mala smo zemlja po broju stanovnika, samim tim i baza za fudbal nam je neuporedivo manja u odnosu na veliku većinu ostalih. I na sve to nu nas redovno mučile povrede. Nadam se da će sada Jovetić, Savić, Marušić, Vešović… da budu uvijek zdravi, onda će sve da nam bude prilično lakše. Vjerujem u sve momke, znam sa koliko žara igraju za Crnu Goru. Kada smo igrali sa Holandijom, Turskom, Grčkom, Rumunijom… detalji su odlučivali. zaista sam optimista za sljedeće kvalifikacije, jer smo postavili odličnu bazu u prethodnom periodu.

Za sve što radi ima maksimalnu podršku predsjednika FSCG Dejana Savićevića.

– Izuzetno sam zahvalan rukovodstvu, koje predvodi Savićević, na povjerenju i podršci. Radimo i takmičimo se u najboljim mogućim uslovima, nadam se da će konačno da dođe i dan da zaigramo na nekom velikom takmičenju. Kada sam postao selektor, prvi zadatak bio je da napravimo neki iskorak i uspjeli smo. Dobri smo bili u Ligi nacija, ostali u B grupi. I siguran sam da možemo da igramo na ovom nivou. Želimo da ostvarimo san svih generacija crnogorskih fdubalera - zaključio je Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 22:39