/ foto skrinšot Pink
06/10/2022 u 10:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brnabić: Otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji

Brnabić je, takođe, rekla da Srbija 50 posto ruske nafte dobija preko Janafa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je to što je Hrvatska tražila da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa, u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji, pišu Novosti.

"Ova odluka je sve promijenila. Do juče sam mislila da će Vučić biti u Pragu pod pristiscima i pod paljbom svi na jednog, a danas nakon ove sramotne odluke na kojoj je insistirala Hrvatska, Vučić će žestoko odgovoriti, oni će danas vidjeti ko je Vučić i koliko je jak i odlučan, pokazaće im njihovu sramotu. Mislim da do sada nisu vidjeli Vučića... Vučića koji ima jake argumente, kojima će da im pokaže svu njihovu bruku. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske, ne izuzmu Srbiju. Oni time čine direktnu finansijsku štetu Srbiji, našoj zemlji, privredi i građanima izbijaju iz džepa stotine i stotine miliona eura", kazala je Brnabić, gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi.

Brnabić je dodala da je ovo otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji, prenosi Kosovo onlajn.

"Sve ono što Evropska unija zamjera Rusiji, to su oni juče uradili nama. Predsjednik Vučić danas oko 18 časova ima sastanak sa Fon Der Lajen, i šta on može njima, Evropskoj uniji da kaže. U Velikoj Britaniji 250.000 kompanija se ugasilo u prvoj polovini godine, kada imate jednu jaku ekonomiju kao što je Britanija i tako se dešava, a vi to uradite jednoj zemlji kao što je Srbija. Zašto, zato što tražimo da neko nakon 27 godina odgovara za ubice djece. Neko mora da odgovara, to je osnovna evropska vrijednost, a vi nama zbog toga uvodite sankcija", kazala je premijerka, koja je rekla da se sa predsjednikom čula jutros pred polazak u Prag više puta.

Brnabić je, takođe, rekla da Srbija 50 posto ruske nafte dobija preko Janafa.

"Ovo je osmi paket sankcija, sve zemlje su izuzete osim Srbije. Mi nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od tog naftovoda, koji smo i mi gradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za političku odmazdu. NIS može da vam pokaže milion prepiski sa Janafom, gdje garantuju da neće prekinuti dotok nafte. Srbija ne može da koristi rusku naftu, a Bugarska može",  istakla je premijerka i dodala da se predsjednik uvijek bori, uvijek traži alternativu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 01:25