Антиковид крст / - фото: Рина
15/11/2021 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села код Осечине на брду подгили антиковид крст

У овом краjу усљед прошлогодишње ситуациjе око ковида, када jе људима донекле било недоступно да у већем броjу дођу у храм, кренуло се у реализациjу моjе двадесетогодишње жеље, да се на овом брду подигне крст, каже за свештеник Милан Маџаревић

У доба корона вируса свако се од ове опаке болести брани на неки своj начин. Заштита имунитета, вакцинациjа, социjална дистанца... само су нека од рјешења, али мјештани села Драгиjевица и Лопатање у близини Осечине у своj овоj муци и невољи окренули су се молитви и дубоко су убијеђени да то има ефекта. На наjвишем узвишењу изнад своjих кућа подигли су чак и "антиковид" крст за коjи вјеруjу да их штити од свих пошасти. Постављен jе на брду Боjчица коjи се сматра светиоником за неколико околних мјеста, а инициjативу су покренула два свештеника.

- У овом краjу усљед прошлогодишње ситуациjе око ковида, када jе људима донекле било недоступно да у већем броjу дођу у храм, кренуло се у реализациjу моjе двадесетогодишње жеље, да се на овом брду подигне крст. Ако већ народ ниjе могао да се моли у храму, онда смо крст довели у њихове домове, jер се ово знамење може видјети из сваке куће у оба села - каже за РИНУ свештеник Милан Маџаревић.

У изградњи су учествовали парохиjани, млади људи, а добре воље ниjе мањкало. Многи су без икаквих проблема и било какве надокнаде уступили своjе плацеве како би се подигло крсно знамење. Сам крст на Боjчицу су допремили припадници хеликоптерске jединице МУП -а Србиjе.

- Уз благослов владике шабачког Лаврентиjа и добром вољом народа, уз немјерљиву помоћ хеликоптерске jединице, све jе ишло како Бог милуjе - рекао jе отац Милан.

Подизање крста на брду Боjчица траjало jе скоро двије године, али jе захваљуjући доброчинству народа, локалноj самоуправи, али и људима из диjаспоре, и из цијеле Србиjе, подигнуто ово велелепно крсно знамење у славу и част Свете Троjице. Идеjа jе да, гдје год да се види ово крсно знамење, човјек може да се помоли Богу, не само у ова два села, већ и даље.

- И нема сумње да ће ово знамење, у временима коjа долазе, бити мјесто гдје ће се многи окупљати, дружити и Богу молити за знане и незнане, здраве и болесне, срећне и несрећне - закључио jе отац Милан. 

(Текст/фото РИНА)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:00