CG posjećuju turisti iz V.Britanije / - FOTO: MEDIA BIRO
22/11/2022 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora među destinacijama koje turisti iz V.Britanije najviše posjećuju

Kod tržišta SAD-a bilježe odlični rezultati i da je Crna Gora ove godine imala dvostruko više turista u odnosu na prethodnu, kazala je Tripković Marković

Crna Gora je, prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u prvoj polovini ove godine bila na prvom mjestu na listi destinacija koje posjećuju turisti iz Velike Britanije, saopštio je konsultant i ekspert iz oblasti turizma Robert Dee.

On je na radionici pod nazivom Trendovi putovanja na tržištima engleskog govornog područja, koju je organizovala Nacionalna turistička organizacija (NTO), kazao da u Crnoj Gori svuda vidi potencijal.

- To je jedna od onih fantastičnih destinacija koje su male, ali sadržajne. Imate fantastične plaže, nevjerovatne planinske pejzaže, vaše primorje je sjajno, posebno Bokokotorski zaliv. Na sjeveru imate nacionalne parkove, Durmitor i dolinu Tare. Zaista, nevjerovatni predjeli sa odličnom ponudom. Vaša kultura i istorija su jedinstvene - poručio je Dee.

On je, kako su saopštili iz NTO-a, kazao da se u svemu tome ističu Cetinje i Kotor, sa svojim UNESCO nasljeđem.

- Zaiste nudite mnogo toga za turiste koji dolaze iz Velike Britanije, a koji vole da uživaju i istražuju. Turisti iz Velike Britanije rado posjećuju vaše primorje. Čuli su za Herceg Novi, Kotor, Tivat, rado odmaraju tamo, kao i u Budvi, koja je dobro poznata domaćim turoperatorima i koju svrstavaju u svoje itinerere - poručio je Dee.

NTO je radionicu organizovala imajući u vidu značaj tržišta Velike Britanije za crnogorski turizam, kao i rastuće trendove kada je u pitanju turistička posjeta sa tog, ali i sa tržišta Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a sve u cilju edukacije prvenstveno turističke privrede.

Direktorica NTO-a, Ana Tripković Marković, je saopštila da tržište Velike Britanije predstavlja tradicionalno važno tržište sa ogromnim potencijalom za crnogorski turizam, što je pokazala i ova ljetnja turistička sezona tokom koje je, do kraja avgusta, zabilježen dolazak oko 52 hiljade britanskih turista koji su ostvarili oko 270 hiljade noćenja, što je oko četiri puta više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ona je dodala da se i kod tržišta SAD-a bilježe odlični rezultati i da je Crna Gora ove godine imala dvostruko više turista u odnosu na prethodnu.

- Upravo, rukovođeni ovim rezultatima, u NTO-u smo intezivirali promociju na ovim tržištima i organizovali radionicu kako bismo upoznali turističku privredu i lokalne turističke organizacije sa trendovima i spremno odgovorili zahtijevima ovih tržišta u narednoj i sezonama koje dolaze - kazala je Tripković Marković.

Dee je dugi niz godina bio na visokim pozicijama u turističkoj industriji, u renomiranim kompanijama kao što su Radisson Hotels, Independent Coach Travel i Evropska turistička asocijacija ETOA.

Dee će tokom boravka u destinaciji imati priliku da uživa u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Baru, Kolašinu, Žabljaku i vinskom podrumu Šipčanik, gdje će degustirati kvalitetna crnogorska vina.

Takođe, planiran je obilazak Crnog jezera i kanjona rijeke Tare, kao i poznatih turističkih lokaliteta na primorju.

Podršku organizaciji ove studijske posjete dali su i lokalne turističke organizacije Kotora i Bara, hoteli Blue Kotor Bay, Bianca Resort and Spa, One and Only Portonovi, Regent Porto Montenegro i Plantaže.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:12