Маслињаци на Луштици
05/05/2022 u 22:11 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дигитална база о маслинарској производњи

База, која је оперативна у све три земље (Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора) од средине децембра прошле године, пружа могућност једноставног прегледа стања у маслињацима у пројектном подручју као дигитални алат за лакше праћење промјена на терену и планирање активности које ће бити од користи, прије свега, маслинарима, истакла је Ђукић

Маслинарско друштво "Бока", један од партнера у пројекту "Јачање конкурентности производње маслиновог уља у програмском подручју кроз прекограничну сарадњу Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе – COOPeR (Interreg – IPA CBC), креирало је свеобухватну, заједничку базу података о маслинарској производњи за све три партнерске земље. Према ријечима Весне Ђукић, предсједнице Друштва и менаџерка програма,циљ овог пројекта је успостављена прекогранична сарадња земаља региона кроз оснивање Центра за маслинарство, у коме ће се спроводити заједничка истраживања на пољу развоја маслинарства и производње маслиновог уља. Истиче, да је израда дигиталне базе података о маслинарској производњи, прилагођене цијелом пројектном подручју, осмишљена од стране признатих регионалних стручњака у овој области, по методологији и Упитнику за стејкхолдере и мапирање маслињака које је припремио проф. др Мирко Кнежевић, доцент на Биотехничком факултету Универзитета Црне Горе у Подгорици, са својим тимом, успјешно је завршена. Мапирање је, на подручју Хрватске спровела Хрватска господарска комора, на подручју Босне и Херцеговине Господарска комора Федерације Босне и Херцеговине, а у Црној Гори (Херцег Нови, Тиват и Котор), Маслинарско друштво "Бока".

Подршка маслинарског друштва "Бока"

- Резултати ове активности биће представљени јавности на предстојећем округлом столу када ће бити дистрибуиран и лифлет са основним подацима о овој активности. По завршетку пројекта, база података остаје у власништву Маслинарског друштва "Бока" и биће од користи свим учесницима и субјектима у области маслинарства и руралног развоја (маслинарима, научним институцијама, ресорном министарству, локалним управама, привредницима, студентима…) - каже је Весна Ђукић, менаџер пројекта.

- Након анкетирања, прикупљене су информације о произвођачима, засадима маслине, начину узгоја и одржавања, производњи и пласману маслиновог уља, о институционалној и стручној подршци, планираним активностима у сектору маслинарства и уљарства у наредном периоду, као и потребама маслинара за даљи развој и напредак ове дјелатности - објаснила је Ђукић.
У Црној Гори је анкетирано више од 30 маслинара и привредних субјеката у маслинарској производњи, заинтересованих за учешће у оваквим пројектима, што је основа за прикупљање значајних информација и дигитализацију истих, могућност активног уноса нових и промјену тренутних података у Бококоторском подрејону узгоја маслине, укључивање других подрејона и примјену на ширем подручју Црне Горе.

- База, која је оперативна у све три земље од средине децембра прошле године, пружа могућност једноставног прегледа стања у маслињацима у пројектном подручју као дигитални алат за лакше праћење промјена на терену и планирање активности које ће бити од користи, прије свега, маслинарима, истакла је Ђукић. Пројекат COOPeR започео је 15.децембра 2020. године и траје двије године. Укупан буџет пројекта износи 884.677,75 еура, док је износ средстава опредијељен за пројектне активности у Црној Гори, 95.586,73 еура. Водећи партнер на пројекту је Мостар, док су пројектни партнери Хрватска господарска комора, Институт за јадранске културе и мелиорацију крша, Привредна/Господарска комора Федерације Босне и Хецеговине и Маслинарско друштво "Бока". Пројекат је финансиран средствима ЕФРР и ИПА 2 фондова Европске Уније, кроз прекогранични програм ИПА ЦБЦ Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:49