/ - FOTO: SKUPšTINA
27/09/2022 u 14:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: Za Crnu Goru turizam predstavlja najveći generator prihoda

Za Crnu Goru, zemlju koja je u velikoj mjeri zavisna od turizma, neophodno je postojanje ministarstva koje bi se isključivo bavilo ovom strateški najvažnijom privrednom granom, navodi on

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović,  obratio se  povodom Svjetskog dana turizma

-Danas, kada obilježavamo 42 godine od proglašenja Svjetskog dana turizma, imamo priliku da podignemo svijest o njegovom stvarnom i potencijalnom doprinosu u svrhu održivog razvoja, a sve imajući u vidu sa kojim se izazovima turizam susreo u proteklom periodu i na koji način je počeo njegov oporavak. Razvoj turizma, prije svega, treba da počiva na principima održivosti i očuvanju turističkih resursa kako bi i budućim generacijama omogućili da žive u zdravoj sredini- naveo je Krapović.

Dodaje:"Za Crnu Goru turizam predstavlja, ne samo najvažniji sektor privrede, već je i najveći generator prihoda".

-Turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana u svijetu od koje živi više od stotinu miliona ljudi. Svaki deseti stanovnik svijeta radi u turizmu. U maju 2022. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je posebnu debatu o turizmu, ističući istorijski značaj ovog sektora. Turizam je sada u fokusu vlada i međunarodnih organizacija u svim regionima svijeta.Kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje inicirao sam održavanje dva sastanka na temu „Izazovi – turistička sezona 2022. godine“, jedan sa akcentom na južnu, a drugi na sjevernu regiju, što ujedno predstavlja i novu fazu u radu Odbora. Održavanje ovih sastanaka je bila prilika da članovi Odbora, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, predstavnici nadležnih državnih institucija, predstavnici lokalnih samouprava i različitih udruženja razgovaraju o svim važnim temama u vezi sa stanjem turizma u Crnoj Gori- navodi u saopštenju.

Kako Krapović ističe,  prvi sastanak je održan u Budvi 2. avgusta sa fokusom na realizaciju turističke sezone u  južnom regionu Crne Gore. Drugi sastanak održan je 19. septembra u Kolašinu sa fokusom na sjever Crne Gore, gdje sumirani utisci i formirani zaključci kojim putem je potrebno ići kako bi se odgovornije i pravovremeno pripremile naredne turističke sezone.

-Jedan od zaključaka sa sastanka bio je i da je neophodno  uspostaviti jedinstvenu metodologiju praćenja turista i prihoda. Imali smo situaciju u Budvi, kada je u jeku turističke sezone promijenjena metodologija procjene neobuhvaćenog turističkog prometa, a u jednom momentu naplata boravišne takse bila je za 46% bolja u odnosu na prethodnu godinu, dok je po drugim pokazateljima predstavljen manji broj gostiju.Informacije koje je Odbor dobio tokom rada na održanim sastancima u opštinama Budva i Kolašin biće osnov za održavanje kontrolnog saslušanja relevantnih subjekata u ovoj oblasti. Za Crnu Goru, zemlju koja je u velikoj mjeri zavisna od turizma, neophodno je postojanje ministarstva koje bi se isključivo bavilo ovom strateški najvažnijom privrednom granom. Nažalost, u Nacrtu zakona o Vladi u okviru 14 resora nije predviđen resor turizma i to je nešto što je nedopustivo i što bi trebalo obavezno promijeniti- zaključuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:02