Са централне јавне расправе / ДАН
06/05/2022 u 10:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћ сточарима и ратарима пријеко потребна

Секретаријат за предузетништво и економски развој Бијелог Поља је недавно спровео програм јавне расправе, на основу којег је сачинио Нацрт Програма мјера за подстицај развоја пољопривреде за 2022. годину.

Одржана је и централна јавна расправа у великој сали СО, на коју су били позвани грађани, привредници, мјесне заједнице, невладине организације, органи, јавне службе и стручне институције и остали заинтересовани.

- Да учешћем у јавној расправи и својим сугестијама, коментарима, приједлозима, критикама и сл. дају свој допринос како би садржај овог Програма био што квалитетнији.Позвани су да дају примједбе, приједлоге и сугестије. Ббило је присутно девет грађана – пољопривредника, укупно шеснаест присутних (девет пољопривредника и седам представника Секретаријата за предузетништво и економски развој)-каже Слободан Јелић, секретар Секретаријата за предузетништво и економски развој.

Поред њега учествовало је и пет његових савјетника за пољопривреду, као и руководитељка Сектора за пољопривреду и водопривреду.

-На бази Нацрта Програма мјера за подстицај развоја пољопривреде за 2022. годину, сугестија и предлога током јавне расправе, утврђен је предлог Програма мјера за подстицај развоја пољопривреде за 2022. годину, који је упућен Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, ради добијања сагласности и мишљења а након тога и СО Бијело Поље на усвајање-истиче Јелић.

Компликоване и скупе процедуре

У Бијелом Пољу се подижу пластеници од 400 и 500 метара квадратних, па им та квадратура не смета за успјешно провјетравање.

- Размишљало се о таквој врсти субвенције али се одустало јер је врло отежано праћење и спровођење субвенције због могућих злоупотреба. Ову мјеру би било тешко реализовати због компликоване и скупе процедуре.То је регулисано кроз подстицајну мјеру за набавку пољопривредне механизације и опреме у износу субвенције од 35 одсто у односу на набавну цијену.Такве субвенције и процедуре легализације може остварити преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде-каже Јелић.

Марко Хајдуковић из Церова, је питао кад ће бити штампане брошуре и добио одговор да се документ шаље на сагласност и мишљење Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, након тога се усваја скупштинском процедуром.

-Чим се документ усвоји и обаве промоције за пољопривредне произвођаче приступа се изради брошура-казао је Јелић.

Изо Мекић из Расова, похвалио је рад и подстицајне мјере Секретаријата за предузетништво и економски развој и оно што је као пољопривредник остварио у предходном периоду.

-Сматрам да мјере треба проширити на све пољопривредне осигуранике, без ограничења. Односно субвенције у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, опредијељене за младе људе од 18 – 40 година старости у циљу њиховох запошљавања и остваривања права на пензију, као и у циљу задржавања младих људи на селу.

Он је предложио да треба пољопривредницима увести субвенцију за гориво,с обзиром на актуелну ситуацију свакодневних поскупљења.Као и подстицајну мјеру набавке соларних панела али и изградњу сушара, опреме за прераду пољопривредних производа.

Миомир Бајчета питао зашто се субвенције не дају за пластенике димензија 4x15 метара јер се већи пластеници теже провјетравају, а Вучић Гојачанин нагласио да производи и калеми садни материал и ракију а да не може да оствари субвенције нити да легално продаје своје производе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 15:27