Са презентације агробуџета / -к.м.
05/05/2022 u 22:16 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћ за маслинаре, виноградаре и воћаре

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, су у Херцег Новом упознали локалне пољопривредне произвођаче са Агробуџетом за 2022. годину. Висина буџета за пољопривреднике повећана је ове године за око 33 одсто у односу на прошлу и износи 50,9 милиона.

Према ријечима Милане Котлице, савјетнице у Директорату за рурални развој у овом ресору, директна подршка по хектару повећана је са 220 на 250 еура, млади пољопривредници имаће додатних 10 еура, односно 260 по хектару.

- Подршка је повећана и када је ријеч о грлима стоке. Гледали смо да ове године пољопривредници могу да остваре већу подршку него прошле године. У зависности од тренутне ситуације и што се тиче набавке, гледаћемо да изађемо у сусрет нашим произвођачима кроз сетове мјера, казала је Котлица.Иако је висина Агробуџета повећана, многи пољопривредни произвођачи се због повећања цијена налазе у проблему. Влада, међутим, има нови сет мјера.Котлица наводи да ће произвођачи кромпир, поред подршке од 250 еура, имати додатних 150, али и бесповратне пластенике, који ће бити дијељени путем ошптинских јавних позива.

- Пољопривредни произвођачи добиће и ваучере у висини од 200 еура, да могу да набаве све што им је потребно у овом моменту од подршке. Биће ту један низ мјера које ћемо доносити у ходу, односно Министарство ће реаговати како се ситуација буде одвијала, објаснила је Котлица.Када је ријеч о приморским газдинствима, пољопрвиредници могу очекивати подршку у секторима маслинарства, виноградарства, воћарства, при набавци механизације, изградњу бунара и бистјерни.

- Повећана је подршка на 60% и додатних 10% за све пољопривреднике којима је то једино или главно занимање, а који ће моћи да добију још 10% за све наше мјере које се тичу биљне производње. Треба нагласити да имамо и нове мјере: помоћ женама носиоцима пољопривредних газдинстава, гдје је бесповратна подршка 10 хиљада, затим мјере за иновације у пољопривреди, пласман органских производа, гледали смо кроз све те видове да обезбједимо бесповратна средства за наше пољопривреднике, казала је Котлица.Министарство је обезбиједило и посебне мјере за побољшање инфраструктуре, коју спроводе у сарадњи са локалним управама, које достављају своје приоритете, али и појединачни пољопривредни произвођачи могу да се јаве за побољшање путева, водовода или електрификације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:50