Zarada sve manja
07/06/2022 u 15:00 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sa 60 centi za litar otkupnog mlijeka rad bi se isplatio

Farmer Zećir Ledinić iz rožajske Radetine, koji odgaja preko 30 grla stoke, od čega je 16 muznih krava, kaže da će biti prinuđen da desetkuje svoje krdo, usljed poskupljenja goriva, stočne hrane i osnovnih životnih namirnica.

Ledinić naglašva da je u svoju farmu prije šest, sedam godina, uložio blizu 300.000 eura, koju je kompletirao sa potrebnom mehanizaciom.

- Ova godina je izuzetno kritična kada je riječ o odgajanju stoke, jer su cijene otišle u nebo, a naši proizvodi su se zadržale na istom. Zato ne vidim izlaz iz ove krize koja je neizvjesna. Posebno je niska cijena sirovog mlijeka, pa za ispijanje jedne kafe u gradskom kafiću morate izdvojiti onoliko novca koliko košta tri litre varenike. Skočila je i cijena mekinja pa za vreću od 40 kg treba izdvojiti 20 eura, dok bala sijena vrijedi četiri eura. Poskupljenje ovih proizvoda će se jako loše odraziti na stočni fond – kaže Ledinić.

image

Zećir Ledinić

On dodaјe i da je usljed suše ovogodišnja ljetina praktično desetkovana.

- Svojevremeno sam izgradio najsavremeniji objekat za uzgoj krava u koji sam uložio preko 120.000 eura, kapaciteta 30 muznih krava. Imao sam u planu da povećam broj muznih krava upravo na trideset ali trenutno ne mogu da razmišljam u tom pravcu, upravo zbog skupoće. Kada smo sakupili ovogodišnju letinu sa našeg imanja i onu koju smo zakupili, zaključio sam da to neće biti dovoljno za prezimljavanje stoke. Zato razmišljam da prodam onih 10 priplodnih junica koje sam planirao da zadržim. I pored toga, ukoliko Ministarstvo poljoprivrede na nađe mogućnost da mi pomogne, biću prinuđen da prepolovim i broj krava – kazao je Ledinić.

Suša ih oterala u minus

U okviru štale izgradio јe i siraru, ali u tom poslu ne vidi računicu.

- Da bih potpomogao rod kabaste hrane proljetos sam na oko tri hektara zemlje posadio krmno bilje. Međutim, zbog suše sve je krenulo kako ne treba. To, kao i sve drugo, otjeralo nas je u minus iz kojeg teško da možemo izaći. Ja sam za to da se obustavi isporuka mlijeka sve dok njegova cijena ne poraste barem na 60 centi, što je opet daleko od realnog (sada јe od 35 do 40 centi, u zavisnosti od otkupljivača - prim.aut.). Sagledavajući sve, definitivno sam se pokajao što sam svu svoju ušteđevinu uložio u ovaj posao pa ukoliko ne dođu bolja vremena vjerovatno ću sve ugasiti jer јe posljednjih godina sve lošiјe stanje – smatra Ledinić.

On dodaјe da je prilikom izgradnje objekta za stoku imao pomoć od brata iz Rusije jer njegov projekat u tri navrata nije prošao stroge kriterijume resornog ministarstva kod kojeg je aplicirao.

- Ministarstvo mi je pomoglo prilikom nabavke opreme i mehanizacije na čemu sam zahvalan. Prilikom započinjanja ovog posla sve je išlo prema planu i bio sam veoma zadovoljan prihodima. Zarada je bila dovoljna za cijelu porodicu, ali sada više nije tako. Naše selo kuburi sa nedostatkom vode za piće koju dovozimo cistijernama da bi napojili stoku. Suša je učinila svoje, pa je prepolovljen i prinos mlijeka. Trenutno jedva pomuzemo stotinak litara, ipak, najkvalitetnijeg mlijeka koje predajem mljekari "Kamenuša" – kaže Ledinić.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:12