/ FOTO: dan/milica krgović
30/06/2022 u 20:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rajzing Rajnke: SAD ponosne što stoje uz narod Crne Gore kao prijatelj, partner i NATO saveznik

Crnogorski zvaničnici, članovi diplomatskog kora, predstavnici političkih partija, pravosudnih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija, predstavnici medija i civilnog društva prisustvovali su prijemu

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) priredila je danas 30. juna u svojoj rezidenciji u Podgorici, na Marezi, svečani prijem povodom 246. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

-  Hrabri ukrajinski muškarci i žene, koji se i u ovom trenutku bore za svoju slobodu, podsjećaju nas da sloboda često ima veoma visoku cijenu. Svi smo ogorčeni dok iz dana u dan gledamo tragične slike ubijenih Ukrajinaca - običnih ljudi, majki, očeva, djece - koji su se bavili normalnim svakodnevnim stvarima dok Vladimir Putin nije odlučio da pokrene rat protiv njih. Mi poštujemo njihove žrtve i odajemo im priznanje za njihovu nesebičnu hrabrost kojom štite našu zajedničku slobodu. Ovom regionu je poznata stvarna cijena rata, jer se bol i gubici iz 90-ih osjećaju i danas. U posljednje vrijeme uočavam obećavajuču promjenu narativa, jer se diskusije sve više okreću od starih bitaka podjela i samoporažavajuće politike identiteta ka zajedničkoj borbi za bolju budućnost - poručila je Rajzing Rajnke.

Ohrabruju je, kako ističe, što se te diskusije sve više odvijaju u salama demokratskih institucija i uz konstruktivno učešće svih političkih partija i civilnog društva.

- Taj osjećaj jedinstva i zajedničke svrhe bio mi je očigledan kada sam se susrela sa ukrajinskim izbjeglicama u Bijelom Polju i Baru. Iako su pojedinci očigledno patili, bila sam dirnuta kada sam vidjela kako su ih njihove nove crnogorske zajednice dočekale - istakla je Rajnke.

Istakla je da termin "Balkan" često trpi posljedice zbog svoje povezanosti sa konceptima podjela, dezintegracije i fragmentacije.

- Mislim da je vrijeme da se Balkan rebrendira kao sinonim za multikulturalizam, pluralizam i velikodušnost. Crna Gora i njeni susjedi će imati koristi kada budu zajedno radili na stvaranju stabilnog, prosperitetnog i multikultumog Zapadnog Balkana. Sjedinjenim Državama, vrijedni, talentovani imigranti, od kojih su mnogi bježali od vjerskog i političkog progona, pomogli su dz se naša zemlja izgradi u prosperitetnu, otpornu demokratiju - kazala je Rajnke.

Kako je navela, "Sjedinjene Države će nastaviti da vas podržavaju u tim naporima, dok Crna Gora bude napredovala na svom evroatlantskom putu, na putu preuzimanja zasluženog mjesta kao punopravni član evropske zajednice. Sada i uvijek, Sjedinjene Države su ponosne što stoje uz narod Crne Gore kao prijatelj, partner i NATO saveznik".

Prijemu su prisustvovali premijer Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i drugi brojni crnogorski zvaničnici, članovi diplomatskog kora, političkih partija, pravosudnih, obrazovnih, kulturnih institucija, predstavnici medija i civilnog društva.

Prijemu su prisustvovali crnogorski zvaničnici, članovi diplomatskog kora, predstavnici političkih partija, pravosudnih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija, predstavnici medija i civilnog društva.

image
FOTO: dan/milica krgović

Među njima su bili ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović, poslanica SDP -a Draginja Vuksanović,  predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, kao i bivši premijer Duško Marković.

image
FOTO: dan/milica krgović

Kako se navodi u saopštenju, Ambasadorka Rajnke obratiće se prisutnima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:26