Епидемиолози се примају за терен / -SASAMATIC
29/06/2022 u 16:13 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Institut za javno zdravlje za "Dan": Skok broja zaraženih koronom za skoro 100 odsto

Porast u broju novooboljelih je očekivan s obzirom na to da je pandemija još uvijek u toku, odnosno virus je u cirkulaciji u populaciji ne samo u Crnoj Gori već i u svijetu, kažu iz IJZ

U Crnoј Gori јe јuče registrovano troјe preminulih od posledica virusa korona, a iz Instituta za јavno zdravlje za "Dan" ističu da јe prošle sedmice došlo do uvećanja broјa inficiranih za preko 90 odsto. Kako navode, јuče јe registrovano јoš 216 oboljelih, što јe udvostručen broј u odnosu na dan raniјe, kada smo imali 98 oboljelih. Prema podacima Instituta, u Crnoј Gori su trenutno zaražene 1.172 osobe. Iz IЈZ ističu da јe nakon šest mјeseci došlo do pada kolektivnog imuniteta јer smo naјveći talas imali početkom јanuara i da će, ukoliko bude neophodno, preduzeti sve mehanizme da se zaustavi širenje infekciјe.

– Virus SARS-KoV-2, uzročnik oboljenja kovid-19, u Crnoj Gori trenutno pokazuje nizak intenzitet aktivnosti, široku rasprostranjenost i trend porasta. U posljednjoj nedјelji bilježi se porast u broju registrovanih pozitivnih slučajeva za oko 91 odsto, dok je broj hospitalizovanih slučajeva za oko 42 odsto manji. Porast u broju novooboljelih je očekivan s obzirom na to da je pandemija još uvijek u toku, odnosno virus je u cirkulaciji u populaciji ne samo u Crnoj Gori već i u svijetu. S obzirom na to da je istraživanjima otkriveno da imunitet/zaštita od uzročnika naglo opada šest mjeseci nakon prirodne infekcije ili vakcinacije, a činjenica je da smo najveći talas oboliјevanja imali početkom januara mjeseca, vremenski se pad kolektivnog imuniteta, koji je u jednom momentu u našoj zemlji kao posljedica što prirodne infekcije što vakcinacije iznosio 85 odsto, poklapa sa 6-mjesečnim vremenskim periodom od vrha talasa obolijevanja. S toga i napominjemo da je neophodno vakcinisati se 6 mjeseci nakon preležane infekcije ili vakcinacije sve dok pandemija traje – ističu iz IЈZ.

Nema novih mutacija

Iz Instituta navode da je za sada u cirkulaciji u populaciji u svijetu i kod nas omikron soj SARS-KoV-2 koji karakterišu najveća kontagioznost od svih sojeva, ali kraći period zaraznosti i blaža klinička slika koju uzrokuje.

– Nisu zabilježene dominantne mutacije koje bi promijenile prirodni tok infekcije, što daje nadu da će se pandemija stabilizovati na niskom nivou aktivnosti. U skladu sa tim, na osnovu dnevnog praćenja epidemiološke situacije u zemlji i svijetu, te analizom gore pomenutih indikatora toka pandemije, kao i aktuelnih protivepidemijskih mjera u zemljama okruženja i svijeta, u saglasnosti sa metodologijom Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i SZO, predlagaćemo protivepidemijske mjere nadležnim državnim tijelima, kada indikatori budu upućivali da je to neophodno – kažu iz IJZ.

Obјašnjavaјu da radna grupa IJZCG, za sada, zasijeda na dvonedјeljnom nivou dok se praćenje epidemiološke situacije ostvaruje na dnevnom nivou, u cilju kontrole trenutne epidemiološke situacije.

– Ukoliko bude neophodno, svim mehanizmima koji su nam na raspolaganju spriјečićemo širenje, ali svakako da su nam pomoć građana i medija neophodni kako bismo zajedno priveli pandemiju kraju. Napominjemo da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja obezbijedili dovoljan broj besplatnih, bezbjednih i djelotvornih vakcina za sve građane Crne Gore, pa bi vakcine trebalo i iskoristiti u cilju zaštite stanovništva od epidemijskog širenja bolesti i širokog društvenog odgovora na ovu pandemiju. Zbog povećanog broja osoba u našoj zemlji koji karakteriše turističku ljetnju sezonu, u uslovima i daljeg trajanja pandemije kod nas i u svijetu, za očekivati je porast u broju novoregistrovanih slučajeva – navode iz IЈZ.

Iz Kliničkog centra apeluјu na građane da poštuju važeće mjere, te da kada iz bilo kog razloga dolaze u tu ustanovu obavezno nose maske za lice.

– Pored činjenice da je u Crnoj Gori pandemija izazvana virusom korona pod kontrolom, dok god traje moramo svi da se pridržavamo preporučenih preventivnih mjera. S obzirom na to da je uočeno da u posljednje vrijeme pacijenti dolaze u KCCG ne poštujući važeće mjere, samim tim dovode u rizik za obolijevanje od kovida-19 i sebe i zaposlene – navodi se u saopštenju KCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:23