Ustavni sud / - SKRIN šAT
01/02/2023 u 20:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dogovoren izbor troje sudija Ustavnog suda Armenko, Tešić i Đuranović

Do sjednice Ustavnog odbora biće uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost, kazala je Đurović

Na današnjem zajedničkom sastanku članova Kolegijuma predsjednice Skupštine Crne Gore i članova Ustavnog odbora postignuta je saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda, saopštila je predsjednica Parlamenta Danijela Đurović. 

- Do sjednice Ustavnog odbora biće uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata - kazala je ona. 

Poslanici su na večerašnjem zajedničkom sastanku kolegijuma predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora postigli dogovor da za sudije Ustavnog suda budu izabrane zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović, potvrđeno je za "Dan" iz više izvora. Oni nisu mogli da postignu dogovor oko kandidata manjina, to jeste čeka se dogovor manjinskih partija.

Кako saznajemo, Bošnjačka stranka se zalaže za Aliju Beganovića. 

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da će do sjednice Ustavnog odbora, na kojoj bi trebalo da bude utvrđena konačna lista, poslanici pokušati da postignu dogovor i o četvrtom kandidatu.

Podsjetimo, zapadni partneri u više navrata slali su eksplicitne poruke o važnosti izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se ta institucija učinila funkcionalnom, uzimajući u obzir da je Crna Gora u velikoj institucionalnoj krizi te da su brojni procesi, upravo zbog blokade Ustavnog suda, na čekanju.

Komentarišući izbor četvoro sudija Ustavnog suda, predsjednik Vlade Dritan Abazović poručio da je danas Dan D i da je najvažnije da dobijemo četiri kredibilna člana te da građani prosude kome je u interesu da bude blokada.

Ustavni odbor saslušao je 26 kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Predložiće četiri kandidata, a konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 20:16