Са састанка / - фото: Твитер
11/05/2022 u 11:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Кредибилни њемачки инвеститори заинтересовани за улагање у Црну Гору

Енергетика и обновљиви извори енергије у фокусу интересовања њемачких компанија. Градимо европску и еколошку Црну Гору, казао је Абазовић

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је да су кредибилни њемачки инвеститори заинтересовани за улагање у Црну Гору.

- Црна Гора је држава погодна за производњу електричне енергије из обновљивих извор. Одлучни смо да кроз пројекте који за циљ имају енергетску транзицију омогућимо трансформацију ка зеленој економији и чистој енергији. Радујем се доласку њемачких компанија. Увијек сте добродошли да инвестирате у Црну Гору - истакао је Абазовић на састанку са генералним директором њемачке компаније „Wircon“, Матијасом Брукманом, која се бави производњом електричне енергије из обновљивих извора (соларна енергија).

У пратњи господина Брукмана били су и Јохан Вагнер, предсједник Дипломатског салона из Мајнхајма и др Ранко Вујачић, некадашњи амбасадор Црне Горе у Нјемачкој.

Генерални директор компаније „Wircon“ исказао је интересовање за улагање у обновљиве изворе енергије и производњу соларне енергије у Црној Гори, и информисао премијера о раније реализованим пројектима његове компаније, али и пренио интересовање одређеног броја њемачких компанија за улагање у Црну Гору.

Абазовић је упознао саговорнике о посвећености Црне Горе за зелена Агенда Европске уније са којима су стратешки циљеве инфраструктурног развоја Црне Горе у потпуности компатибилни. Уз то, премијер Абазовић је навео бројне природне погодности наше државе за улагања у енергетици, који су засновани на обновљивим изворима енергије, као и пројектима ЕПЦГ „Солари 3000+“ и „Солари 500+“, покренутим у августу прошле године.

- Један од приоритета црногорске енергетске политике је одрживи енергетски развој, то јест, обезбјеђивање развоја енергетског сектора заснованог на убрзаном, али рационалном коришћењу сопствених енергетских ресурса у складу са принципима заштите животне средине, повећања енергетске ефикасности и повећаним коришћењем обновљивих извора енергије - истакао је премијер.

Он је за крај нагласио да Црна Гора очекује појачано присуство инвеститора из Западне Европе, истичући да је инвестирање у стабилност и просперитет Западног Балкана значи инвестирање и просперитет цијеле Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:21