Brisel, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
06/12/2022 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK traži od Crne Gore ukidanje ekonomskog državljanstva

Crna Gora, koja pregovara već deceniju, godinama je najozbiljniji kandidat od zapadnobalkanskih država za članstvo u EU

Iako se Crna Gora zalaže za integraciju u Evropsku uniju (EU), u praksi je posljednjih godina napravljen niz koraka suprotnih od preporuka Unije, konstatuje se u Izvještaju Evropske komisije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Istog dana, kad je u Izvještaju zatraženo da se bez odlaganja ukine šema ekonomskog državljanstva, ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio da bi se ona mogla nastaviti i sljedeće godine, od čega bi Crna Gora prihodovala 70 miliona eura.

EK upozorava: Crna Gora i Sjeverna Makedonija da izdaju vize Kosovu kao trećoj zemlji

Evropska komisija eksplicitno je ukazala i da Crna Gora nije sa EU uskladila politiku viznog režima, koji se odnosi na građane trećih zemlja.

Imaju primjedbe i na primjenu Sporazuma o priznanju krivice, kao i na činjenicu da organizovani kriminal ne dobija sudski epilog, niti rezultira finansijskim istragama i oduzimanjem imovine.

Crna Gora, koja pregovara već deceniju, godinama je najozbiljniji kandidat od zapadnobalkanskih država za članstvo u EU.

Bez odlaganja ukinuti ekonomsko državljanstvo

Najeksplicitniji zahtjev Evropske komisije je ukidanje ekonomskog državljanstva.

- Te šeme povećavaju rizik po bezbjednost država EU jer se ovo državljanstvo može iskoristiti kako bi se izbjegla viza za ulazak u EU. To su i migracioni rizici, ističe se u Izvještaju.

Ovaj program podrazumijeva dodjelu crnogorskog državljanstva strancima koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 eura.

Program je 2019. godine uvela prethodna Vlada Demokratske partije socijalista (DPS), smijenjena na izborima u avgustu 2020. godine.

Na fonu prethodnika je i aktuelna Vlada, koja je uprkos najavama da će ga ukinuti 2021, produžila i ove, a prema najavama to bi moglo biti nastavljeno i 2023.

- Za Crnu Goru bi bila ogromna šteta ukoliko ukine program ekonomskog državljanstva. Svjesni smo da Evropska komisija insistira da se sa ovim završi ali bi bilo dobro da se nađe prostor da se nastavi, rekao je ministar Damjanović.

Od uvođenja do oktobra ove godine ekonomsko državljanstvo je dobilo 404 osoba, od čega je 70 odsto ruskih državljana.

Među licima koja su ovako stekla crnogorsko državljanstvo su i državljani Bjelorusije, Saudijske Arabije, Kine, Pakistana, Egipta…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:30