Plantaže / IVAN PETROVIC-IPE
22/06/2022 u 15:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Plantaže": Nezavisni revizor dao pozitivno mišljenje na finansijske iskaze za 2021.godinu

Kako ističu iz Plantaža, pozitivno mišljenje eksterne revizije od velikog je značaja za kompaniju i vlasnike kapitala, jer je, dodaju oni, konačno, nakon deset godina, nova uprava u bilasnima za 2021. godinu, dala jasan i objektivan presijek finansijskog stanja

Kompanija „13.Jul-Plantaže“, prvi put nakon deset godina, dobila je pozitivno mišljenje bez rezerve eksterne revizije na finansijske iskaze za 2021. godinu, čime je ostvaren jedan od ključnih ciljeva nove uprave, saopšteno je iz ovog preduzeća.

- Kako stoji u Izvještaju nezavisne revizoske kuće BDO, jedne od najvećih svjetskih mreža firmi koje pružaju usluge iz oblasti revizije, finansijski iskazi Plantaža za 2021. godinu prikazuju istinito i objektivno, po svim materijalno značajnim pitanjima, finansijsku poziciju Društva na dan 31. 12. 2021. godine, kao i rezultate njegovog poslovanja i tokove gotovine za 2021. godinu, u skladu sa međunarodnim standardima i važećim računovodstvenim propisima Crne Gore - navode oni.

Kako ističu iz Plantaža, pozitivno mišljenje eksterne revizije od velikog je značaja za kompaniju i vlasnike kapitala, jer je, dodaju oni, konačno, nakon deset godina, nova uprava u bilasnima za 2021. godinu, dala jasan i objektivan presijek finansijskog stanja, čime je stovorila dobre polazne osnove koje će u perspektivi obezbjediti fer i korektno finansijsko izvještavanje za sve povjerioce kompanije, kao i dobru osnovu za dalju izradu poslovne strategije koja će za cilj imati stvaranje održivog modela poslovanja.

 - Podsjećamo da je ćišćenje bilansa zahtijevalo radikalne poteze nove uprave, koja je u 2021. godini priznala i terećenja prethodnih perioda, koja su se reflektovala na poslovni rezultat na kraju 2021. godine kojim je kompanija iskazala gubitak u iznosu od 20 miliona eura. Tačnije, na teret prethodnih perioda (zbog efekata reprocjene i promjene obračuna vrijednosti zaliha) Plantaže su u bilansima morale da iskažu preko 13 miliona eura negativnih efekata na neto rezultat kompanije - dodaju oni.

Navode da uprkos prihodima koji su u prošloj godini iznosili 23 miliona eura i bili za pet miliona veći nego 2020. godine, a troškovi poslovanja manji za 4.5 miliona eura, od čega su najviše uštede napravljene kod troškova zarada, koji su u 2021. godini bili za 1.3 miliona eura niži u odnosu na 2020. godinu, sve te pozitivne rezultate anulirali su uknjiženi gubici iz prethodnih godina.

 - Nova uprava je time pokazala odgovoran odnos prema kompaniji i stvorila dobru polaznu osnovu za bilanse u 2022. godini, u kojima će biti iskazan poslovan i neto rezultat ostvaren samo u toku tekuće poslovne godine. Pored brojnih izazova, koji po više osnova opterećuju poslovanje, vjerujemo da ćemo u narednom periodu sa čistim bilansima, uz adekvatnu pomoć države, i reaizacijom brojnih aktivnosti definisanih poslovnim planom koje su u toku, kao i stabilnom proizvodnjom i rastom prodaje doprinijeti pozitivnoj transformaciji sistema i vratiti povjerenje u poslovanje jedne od najvrijednijih crnogorskih kompanija u većinskom državnom vlasništvu - zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:30