Filip Adžić / - FOTO: MUP
18/11/2022 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić u Skoplju: Zajedničkim snagama do bolje zaštite granica

On je naglasio da Crna Gora podržava migracione politike koje su zasnovane na ljudskim pravima i transparentnosti i posvećena je snažnom partnerstvu sa civilnim sektorom

Savremeni trenutak pred nas postavlja velike izazove i danas, kada veliki broj ljudi napušta svoje domove u potrazi za bezbjednošću, više nego ikad je važno da zemlje i institucije zajedno rade kako bi migracije bile bezbjednije i uređenije“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na konferenciji „Održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu koja je održana u Skoplju.

On je naglasio da Crna Gora podržava migracione politike koje su zasnovane na ljudskim pravima i transparentnosti i posvećena je snažnom partnerstvu sa civilnim sektorom, regionalnim i međunarodnim organizacijama. U tom smislu, izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja Deklaracije koja ima za cilj održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu.

MUP Crne Gore, kako je kazao, ima ključnu ulogu u omogućavanju djelotvornog pristupa međunarodnoj zaštiti, proaktivnim prepoznavanjem lica kojima je ta zaštita potrebna, upućivanjem u odgovarajuće postupke, a prevashodno uspostavljanjem sistema adekvatne zaštite i integracije ovih lica u crnogorsko društvo.

image

foto: MUP

- FOTO: MUP

Podsjetio je da Crna Gora ima humanitarnu tradiciju pružanja utočišta žrtvama proganjanja kao posljedice ratova, te da i sada pokazuje  da zna da upravlja dobro organizovanim procesom priprema koji su podržale i međunarodne humanitarne organizacije.

Govoreći o ilegalnim migracijama, kazao je da ovo pitanje nameće više izazova, kako one koji se odnose na prijem i zaštitu  migranata tako i izazove na planu borbe protiv organizovanih grupa koje vrše krijumčarenje ugroženih kategorija.

- Naš fokus je na kontinuiranom jačanju borbe protiv krijumčarskih mreža, kao i unapređenje mehanizama u cilju sprečavanja trgovine ljudima, sa posebnim fokusom na lica iz Ukrajine, poručio je ministar Adžić.

Jednako tako, kako je dodao, važno je s punom  posvećenošću raditi na sprečavanju i praćenju širenja dezinformacija u regionu, ulagati u sajber bezbjednost i zaštitu kritične infrastrukture.

Kao izazov se nameće potreba da se dalje radi na rješavanju pitanja povratka ilegalnih migranata.

- Jačanje mehanizama za saradnju sa zemljama porijekla tih migranata doprinijelo bi  skraćivanju procesa utvrđivanja identiteta i povećalo mogućnosti za njihov uspješniji povratak, poručio je ministar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 00:57