/ - FOTO: IVAN PETROVIć IPE (SAšA ČAđENOVIć) FOTO: VUKOTIć: NET
28/06/2022 u 13:37 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbijen zahtjev: Čađenović ostaje u predmetu protiv Vukotića, svoj posao radi nepristrasno

Advokati odrbane su ranije naveli da su tužioca kompromitovali njegovi saradnici poput Petra Lazovića i drugih, o kojima su mediji pisali da je EUROPOL naveo da treba provjeriti mogućnost da li su sarađivali sa mafijom

Vrhovno državno tužilaštvo odbilo je kao neosnovan zahtjev advokata koji zastupaju Jovicu Vukotića, navodnog vođe škaljarskog klana, za izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Takođe odlučeno je da se glavni specijalni tužilac Vladimir Novović izuzme iz ovog odlučivanja jer je kao sudija postupao u istrazi u predmetu o planiranju ubistva Veljka Belivuka i drugih članova kavačkog klana.

Одбрана Вукотића: Тужиоца су компромитовали Лазовић и његови сарадници

Podsjećamo, advokati su ovaj zahtjev saopštili na prethodnoj kontroli optužnice po predmetu koji je formralo Specijalno tužilaštvo u kojem se navodi da je Vukotić organizovao  kriminalnu grupu  radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Pored njih optužnicom su obuhvaćeni i Jovan Mrvaljević i Vladan Mijušković.

Advokati odrbane su tada naveli da su tužioca kompromitovali njegovi saradnici poput Petra Lazovića i drugih,  o kojima su mediji pisali da je EUROPOL naveo da  treba provjeriti mogućnost da li su sarađivali sa mafijom. Takođe istakli su da se ništa lično u zahtjevu za njegovo izuzeće ne odnosi na njega i da znaju da postupa po zakonu.

-Iz spisa predmeta proizilazi da tužilac Saša Čađenović sve mjere i radne preduzima u skladu sa zakonskim propisima , te ne postoji ni jedan razlog za njegovo izuzeće, ne postoje razlozi koji izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost  u postupanju - navodi s eizmeđu ostalog u odluci Vrhovnog tužilaštva.

Navodi optužnice 

Prema navodima optužnice, za planirana ubistva Vukotić je bio spreman da iskešira 4.000.000 eura.

Veći dio članova ove grupe uhapšen je ranije a prema podacima koje je tada prikupilo SDT Janko Vukadinović je označen za vođu I optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Nako kontrole dokaza SDT-a Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovive grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično djelo pravosnažno obustavljen postupak.

SDT navodi da je Jovan Vukotić  kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mjestu i načinu likvidacija, obezbjeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i ekspolozivne naprave koji su trebali biti korišteni u pripremama ubistava.

Jedan od primarnih zadataka Mrvaljevića je bio da prati kretanje članova suprostavljenog klana, dok se Mijušković obavezao da preuzima i prevozi eksplozivne naprave velike razorne moći kojima je bilo planirano da budu likvidirane mete iz suprotstavljenog klana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:58