/ FOTO: Sajt suda
05/10/2022 u 14:52 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Medojeviću i grupi: "Stekli su se uslovi da tužilaštvo odustane od postupka"

Vještaci su naveli da nema pokazatelja koji bi ukazali da je predmetni novac potekao ili da se kretao na "crnom tržištu"

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje u postupku za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Tom optužnicom onuhvaćen je lider PzP-a Nebojša Medojević, direktor PzP-a Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar,  Iva Pavlović, Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, Mladen Jovanović.

Vještaci utvrdili: Nikolić nije uplaćivao novac za PzP

Nakon što je završen uvid u nalaz vještaka ekonomske sruke odbrana i optuženi su ukazali da smatraju da su se stekli uslovi da tužilaštvo odustane od ovog postupka.

Kako je odbrana navela, nalazom vještaka nije utvrđeno postojanje ni jedne kriminale radnje. Na ovaj nalaz tužilaštvo nije imalo primjedbu. Vještaci su detaljno odgovarali na pitanja o tokovima novca optuženih za koje su, između ostalog naveli, da potiču iz kupovina roba i usluga.

Vještaci su naveli da nema pokazatelja koji bi ukazali da je predmetni novac potekao ili da se kretao na "crnom tržištu". Naveli su da na osnovu dokumentacije koju su vještačili je utvrđeno da optuženi Nikolić nije bio osnivač trećih firmi i da što se tiče zastare poreznog duga je u pitanju zastara, Takođe nije utvrđena ni povezanost sa optuženih lica.

-U ovom postupku je sve na ivici apsurda...Ovi nalazi i mišljenja vještaka potvrđuju navode odbrane. Nema ni jednog dokaza koji bi doveo do osnovane sumnje da se radi o krivičnom djelu stvaranje kriminalne organizacije, o njenom postojanju i o pranju novca,. Imamo dokaz da je Bulatović sve stekao zakonito, svu imovinu...Iz finansijskih naloga se može vidjeti da Nikolić nije imao namjeru da bilo šta sakrije...Meni je kao braniocu jasno šta je bio cilj tužilaštva. ..Bio bi red da se preispita dalji smisao ovog postupka. Stekli su se uslovi da tužilaštvo odustanje od ovog postupka...-kazao je između ostalog advokat Dražen Medojević.

On je predložio sudu da se dio mjera tajnog nadzora izuzme iz spisa predmeta jer se radi o protivzakonitom dokazu. Naveo je da u razgovorima ima čak i njega a on je advokat odbrane. Ukazao je da ima i onih razgovora koji po zakonu nisu dozvoljeni.

-Imate razgovor gdje je optuženi Medojević u Herceg Novom a Bulatović u Bosni i Hercgeovini, nije na teritoriji Crne Gore- ukazao je advokat Dražen medojević.

Optuženi Nebojša Medojević je kazao da smatra da je dokazana nevinost svih optuženih.

-Ovdje su nevini ljudi optuženi iz političkih razloga. ..Čak sam ja pokušao da budem "tužilac" i tako postavljao pitanja vještaku koja bi tužilaštvo trebalo...Ovo vještačenje i izvođenje materijalnih dokaza dokazalo je da nema bića krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.....Pret godina traje ovaj postupak, ovo je 71. ročište...predlažem da u skladu sa zakonom tužilaštvo obustavi postupak...-naveo je između ostalog optuženi Nebojša Medojević.

Podsjećamo, lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen  Momir Nikolić, optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Optužnicom su obuhvaćeni i direktor PzP-a Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar,  Iva Pavlović, Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, Mladen Jovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:55