Vesna Medenica, kontrola optužnice / - FOTO: IVAN PETROVIć IPE
01/02/2023 u 13:06 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Medenica: Ovdje se optužuje moja karijera i moja uspješnost

Tužilac upućen u rad u SDT Vukas Radonjić naveo je da smatra da je tužilaštvo prikupilo dovoljno dokaza iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni počinili djela koja su im stavljena na teret

U Višem sudu u Podgorici danas je održano ročište za kontrolu optužnice SDT-a kojom su obuhvaćeni bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, još 15 fizičkih i jedno pravno lice.

Državni tužilac upućen u rad u SDT Vukas Radonjić smatra da je tužilaštvo prikupilo dovoljno dokaza iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni počinili djela koja su im stavljena na teret.

- Osnov optužnice nije samo Skaj komunikacija već i odbrana pojedinih okrivljenih, takođe, neki svjedoci potvrđuju tezu optužnice, kao i pisani dokazi, naveo je Radonjić.

Fokus odbrane bio je na pribavljanju Skaj komunikacija - oni su sporili što se taj materijal uvrstio u dokazni materijal. Takođe, odbrana je ukazala da je optužnicu potpisao tužilac upućen na rad u SDT Jovan Vukotić, koji nema dovoljno iskustva.

Stoga, branilac Vesne Medenice, advokat Zdenko Tomanović predložio je sudskom vijeću da se obrate Vrhovnom sudu i traže da zauzme stav da li optužnicu može potpisati lice koje je upućeno na rad u SDT.

- Može li pred vašim vijećem optuženi zastupati lice koje nema iskustva, već je upućen na rad u SDT?, upitao je Radonjić, dodajući da iz medija proizilazi da je Vukotić tek što je postao državni tužilac upućen na rad u tužilaštvo koje radi najsloženije predmete.

{youtube}{/youtube

Vesna Medenica se obratila vijeću navodeći da od samog početka nije imala iste mogućnosti kao druga strana.

- Mene braniti ne može niko kao ja. jedan od najznačajnijih principa pravičnog suđenja je ravnopravnost stranaka. Ja od samog početka nisam imala mogućnosti kao druga strana. U ovom predmetu imali smo posebnu sporost - zadnja radnja je sprovedena 12. jula a istraga se nastavila 6. septembra, a u pitanju je pritvorski predmet. Ja sam itekako imala želju da prisustvujem saslušanju svjedoka - sudija Vrhovnog suda. To mi je bilo onemogućeno kao i uvid u spise, istakla je Medenica.

Kako je istakla, tužilac je morao opisati kako je iskoristila svoj službeni položaj.

- Bitni elementi krivičnog djela moraju da postoje. "Vesna Medenica je uzela mito" - od koga, kada, koliko i zašto? Ovo je optužba na pretpostavkama. Ne možemo ovako ozbiljna krivična djela stavljati nekom ko je časno obavljao ovu profesiju 40 godina. Ovdje se optužuje moja karijera i moja uspješnost, kazala je ona.

Kako je dodala, optužnica nije uspjela da se obračuna sa korupcijom ali jeste uspjela u smislu pribavljanja birača. 

Advokati odbrane tražili su ili obustavu postupka ili vraćanje optužnice na dopunu.

image

Vesna Medenica, kontrola optužnice

- FOTO: DAN

Branilac Miloša Medenice i Darka Lalović, advokat Stefan Jovanović posebno se osvrnuo na Skaj komunikacije.

- Ovaj optužni akt počiva većinom na Skaj komunikacijama, a taj operativni podatak se ne može koristiti kao dokaz, što su utvrdili nadležni organi. Ti podaci treba da upute na dokaze. Ja u spisima nisam nisam našao naredbu zamoljene države u odnosu na Skaj komunikacije. Ne znamo da li je vođen postupak pred zamoljenom državom, naveo je Jovanović.

Kako je istakao, radnja hakovanja nije poznata u našem pravnom sistemu, postoje mjere tajnog nadzora (MTN).

- Ako naše tužilaštvo ne može da hakuje i tako dolazi do informacija, onda ne može ni druga država, naveo je, između ostalog, Jovanović.

U zakonskom roku od 15 dana vijeće će donijeti odluku o optužnici - da li će je potvrditi, odbaciti ili vratiti na dopunu. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. Okrivljeni koji su prisustvovali ročištu za kontrolu optužnice naveli su da su saglasni sa onim što su kazali njohovi branioci.

Optužnica je podignuta  za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:02