/ - DAN
02/12/2022 u 17:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Viši sud: Ne postoje zloupotrebe u dodjeli predmeta

Iz Višeg suda su odgovorili da u tom sudu “ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli”

Višem sudu u Podgorici ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli – saopšteno je iz ovog sudskog organa nakon što su iz Ministarstva pravde, poslije izvršenog vanrednog inspekcijskog pregleda, kazali da je dovedena u pitanje slučajna raspodjela predmeta, odosno delegiranje sudija u vijećima.

Pravosudna inspekcija: Upitna slučajna raspodjela sudskih predmeta

Iz resora na čijem je čelu Marko Kovač, u tehničkom mandatu, naveli su i da se jedna od mogućih zloupotreba, odnosno primjer kada je isključena slučajna dodjela odnosi i na formiranje vijeća u predmetu u kom je optužena bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Iz Višeg suda su odgovorili da u tom sudu “ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli”.

-Nakon izvršenog inspekcijskog pregleda, sačinjen je Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru koji je, nakon obavještavanja javnosti, dostavljen ovom sudu, a u kojem je korektno navedeno na koji način se vrši raspodjela predmeta. Raspodjela predmeta u Višem sudu u Podgorici se vrši na isti način i prije i poslije izbora sadašnjeg predjsednika. Slučajna dodjela predmeta je u potpunosti zastupljena kod izbora sudećih sudija i predsjednika drugostepenih vijeća. Ista ne postoji kod sudije za istragu, zbog sistema dežurstva, a u krivičnom vanraspravnom vijeću se dodjeljuje na osnovu godišnjeg rasporeda koji predviđa da po potrebi u raspored mogu učestvovati sve sudije- navodi se u reagovanju Višeg suda.

Ističu da je, u konkretnom predmetu, koji ministar potencira, u slučajnoj raspodjeli kroz elektronski sistem je takođe učestvovalo više sudija, u skladu sa godišnjim rasporedom, kojom prilikom je predmet dodijeljen sudiji Šćepanoviću, uz upoznavanje komisije koje sudije nisu mogle učestvovati u rasporedu zbog razloga za izuzeće, a koje su učestvovale.

-U Višem sudu u Podgorici ne postoje nikakve zloupotrebe u raspodjeli. Zaključak inspekcije da su takve zloupotrebe moguće, je tačan, kao što se u svakom sistemu može napraviti zloupotreba, a u konkretnom predmetu optužene Vesne Medenice, kojim ministar potencira kao razlog za ispitivanje odgovornosti, je upravo sprovedena slučajna dodjela između više sudija- dodaje se u reagovanju.

Iz Višeg suda ocjenjuju kako je, impliciranje da se radi o zloupotrebi posljedica nepoznavanja načina rada i funkcionisanja pravosudnog informacionog sistema od strane ministra, te očiglednog nezadovoljstva pojedinim odlukama koje su donijete od strane sudija Višeg suda, a zbog čega je i došlo do pisanja predstavki koje su iskorištene za vanredni inspekcijski pregled.

-Smatramo da je krajnje vrijeme da sve institucije, kojima je u nadležnosti zaštita nezavisnosti pravosuđa, dignu svoj glas zbog neprimjerenih pritisaka koje putem medija ministar pravde vrši, u prvom redu prema Višem sudu u Podgorici, i u kojima, između ostalog, otvoreno navodi da će u saradnji sa SDT-om preispitivati odluke Višeg suda- zaključuju u reagovanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:46