/ VLADIMIR BILčIK (FOTO: TVCG)
01/02/2023 u 17:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bilčik: Crnoj Gori potrebna nova vlada koja može dati prioritet EU reformama

Kao izlaz iz trenutne političke krize, Bilčik ističe da je potreban brz politički dogovor u Crnoj Gori, kako bi se okončao mandat aktuelne vlade i otvorio put za nove parlamentarne izbore

Crna Gora od jeseni tone u sve dublju političku krizu. Da bi ostvarila svoje dugogodišnje evropske ambicije, zemlji je potrebna nova vlada koja može dati prioritet reformama EU, ističe kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

Do kraja prethodne godine, različiti akteri EU su primijetili da Crna Gora više ne trči ka bloku, već da, u najboljem slučaju, miruje, navodi se u autorskom tekstu kopredsjedavajućeg POSP-a sa Crnom Gorom, objavljenom u “The Parliament Magazine”, pišpe RTCG portal

Kao izlaz iz trenutne političke krize, Bilčik ističe da je potreban brz politički dogovor u Crnoj Gori, kako bi se okončao mandat aktuelne vlade i otvorio put za nove parlamentarne izbore.

- Istovremeno, lideri iz cijelog političkog spektra moraju ubrzati reforme evropskih integracija kako bi ispunili očekivanja ogromne većine građana Crne Gore koji podržavaju budućnost svoje zemlje u EU. U Podgorici više nema vremena za gubljenje- kazao je Bilčik.

U tekstu se podsjeća da je prošlog ljeta Vlada u Podgorici izgubila većinsku podršku u Skupštini. Od tada Crna Gora tone u sve dublju političku krizu. Prošlog oktobra, Evropska komisija je ocijenila da su „politička nestabilnost, nestabilnost vlade i tenzije“ ometali značajan napredak na planu reformi, a potom i na putu pridruživanja zemlje EU.

U tekstu za briselski “The Parliament Magazine” Bilčik podsjeća da se “najnovija i ozbiljna eskalacija političke krize” dogodila pred Božić. Skupština Crne Gore usvojila je 12. decembra 2022. kontroverzni zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja predsednika, uprkos činjenici da je bio direktno u suprotnosti sa hitnim mišljenjem Venecijanske komisije.

- Ovo je bio jasan izazov za dugogodišnje evropske ambicije Crne Gore, uključujući poštovanje ustavnosti i principa vladavine prava- navodi se u tekstu.

Bilčik podsjeća da su EU i međunarodna zajednica upozoravale Crnu Goru na usvajanje ovih amandmana i iznova naglašavale apsolutnu hitnost izbora sudija Ustavnog suda, što nije učinjeno.

- Shodno tome, prvi put u istoriji zajedničkih parlamentarnih sastanaka, nisam imao izbora nego da otkažem zakazani 21. sastanak POSP-a EU i Crne Gore u Strazburu prošlog decembra- zaključio je Bilčik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:28