са конференције / - са конференције
03/12/2021 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора допринијела снажењу политичког дијалога

Министарство вањских послова одржало је јуче у Будви посљедњи састанак Комитета националних координатора Централно-европске иницијативе

Црна Гора је реализацијом 17 догађаја на највишем политичком и експертском нивоу, допринијела снажењу политичког дијалога у областима од заједничког регионалног интереса, оцијењено је на састанку Комитета националних координатора ЦЕИ.

Министарство вањских послова одржало је јуче у Будви посљедњи састанак Комитета националних координатора Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) у оквиру двогодишњег црногорског предсједавања овим значајним регионалним механизмом сарадње.

Сумиране су бројне реализоване активности у оквиру владине, парламентарне и локалне димензије, са посебним нагласком на састанак предсједника влада, састанке министара вањских послова, министарске конференције из области заштите животне средине и транспорта, састанке Парламентарног одбора и Парламентарне скупштине, као и експертске конференције из области УН циљева одрживог развоја, међународне научне сарадње и родне равноправности. 

Представници 16 земаља чланица упутили су честитке Црној Гори на успјешном и одговорном предсједавању и похвалили резултате који су, у сарадњи са Секретаријатом ЦЕИ, постигнути на плану стварања отпорнијег и снажнијег региона, окренутог дијалогу и просперитету.

Они су једногласно поздравили снажну и континуирану посвећеност наше земље регионалној сарадњи у посебно изазовним временима, истичући уложене напоре на ублажавању посљедица пандемије у различитим областима. Такође, нашој земљи су са важних међународних адреса упућене похвале за посвећеност и постигнуте резултате у посебно изазовном периоду пандемије. 

На састанку је усаглашен текст Заједничке изјаве којом се дају смјернице за даљи заједнички рад земаља чланица и њихових регионалних и међународних партнера. Документ ће усвојити предсједници Влада и други високи званичници и партнери на Самиту предсједника Влада којим ће предсједавати предсједник Владе Здравко Кривокапић. На Самиту ће се извршити примопредаја предсједавања Бугарској, што ће означити завршетак црногорског предсједавања Иницијативом. 

У својству предсједавајућег за 2022. годину, Бугарска је представила приоритете једногодишњег предсједавања, уз исказивање спремности да блиско сарађује са Црном Гором у циљу ефикасног обезбјеђивања континуитета у раду Иницијативе. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:04