Đukanović / -Foto: SRDJAN BOLJEVIC
06/12/2022 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: DPS će možda glasati za izbor jednog sudije Ustavnog suda

Ostavljamo priliku da se u nakadnom procesu dođe do zajedničke liste kandidata za tri sudije Ustavnog suda, poručio je Đukanović.

Možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije, čime Ustavni sud postaje funkcionalan, pa ostavljamo priliku da se u nakadnom procesu dođe do zajedničke liste kandidata za tri sudije Ustavnog suda, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovarajući na pitanja novinara u Tirani nakon današnjeg Samita EU.

- Ako postoji spremnost da razgovaramo o utvrđivanju datuma za prijevremene parlamentarne izbore i da se odustane od urušavanja ustavno-pravnog sistema, onda smo spremi da razgovaramo o korekciji našeg stava za popunu Ustavnog suda. Možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije, čime Ustavni sud postaje funkcionalan, pa ostavljamo priliku da se u nakadnom procesu dođe do zajedničke liste kandidata za tri sudije Ustavnog suda- poručio je Đukanović.

Mešetarenje trećih strana probudilo je nacionalizme na Balkanu

Mešetarenje trećih strana u regionu dovelo je do buđenja balkanskih nacionalizama, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon Samita EU i država Zapadnog Balkana koji je održan u Tirani. 

Đukanović očekuje da EU treba da pošalje jasnu poruku da je Zapadni Balkan zona njene odgovornosti.

- Treba poslati poruku da EU neće nipošto tolerisati dalja mešetarenja i hibridni rat protiv Zapadnog Balkana već da ga doživljava kao pokušaj destabilizacije i urušavanja vrijednosti Evrope u cjelini i da jasno podigne glas i zatraži hitan prestanak destrukcije Zapadnog Balkana kroz realizaciju ukupne doktrine destrukcije koju treće strane preduzimaju već neko vrijeme protiv interesa Evrope- istakao je Đukanović.

Govoreći o Crnoj Gori, Đukanović je rekao da je zemlja imala višegodišnji zastoj u politici proširenja.

- To je dovelo do gubitka reformskog entuzijazma. Takođe, mešetarenje trećih strana dovelo je do buđenja balkanskih nacionalizama, koji uvijek pokušavaju da politici multietničke demokratije na ZB suprotstave svoju nacionalističku politiku što vodi ugoržavanju evropskih vrijednosti u regionu- naglasio je Đukanović. 

Đukanović je kazao da je poziv DPS-a na sastanak sa predstavnicima poslaničkih klubova, logičan i odgovoran potez.

- Podsjetiću da je DPS prije nekoliko dana predsjednici parlamenta Danijeli Đurović tražio prolongiranje u izjašnjavanju o predlogu kandidata za sudije Ustavnog suda. Želimo da razgovaramo da li je moguće zaustaviti zakon koji udatra na ustavni poredak Crne Gore. Predsjedničke izbore očekujemo ili u martu ili u aprilu naredne godine, a mi prije toga tražimo vanredne parlamentarne izbore kako bi zemlja izašla iz vanistitucionalnog stanja- kazao je Đukanović. 

Podsjećamo, šef poslaničkog kluba DPS-a pozvao je šefove poslaničkih klubova drugih partija da se razgovara o paketu pitanja koje je DPS definisao u obrazlaganju inicijative za odlaganje izjašnjavanja o predlogu za sudije ustavnog suda. Đukanović je rekao da je to jedan logičan i odgovoran potez.

- Kazali smo da želimo da razgovaramo o terminu za zakazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, o tome da li je moguće zaustaviti donošenje zakona u parlamentu koji udaraju na ustavno-pravni poredak Crne Gore i u tom sklopu smo spremni da razgovaramo prema potrebi da se izabere jedan sudija Ustavnog suda čime bi se deblokirao rad i stvorili uslovi za legitimizaciju izbornog procesa koji bi se trebalo dogoditi nadajmo se u bliskoj budućnosti- rekao je Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:39