sa sastanka / - SA SASTANKA
03/07/2022 u 19:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Crna Gora posvećena jačanju savezništa sa UK u okviru NATO-a

Ona je navela da odnosi dvije države ulaze u fazu u kojoj je evidentan snažniji razvoj političkog dijaloga između crnogorskih i britanskih zvaničnika

Crna Gora u potpunosti je posvećena jačanju savezništva sa Ujedinjenim Kraljevstvom u okviru NATO-a, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, dodajući da se nada da će Crna Gora, nakon Bregzita, Evropsku uniju (EU) ponovo učiniti organizacijom koju čini 28 država.

Kako je saopšteno iz Skupštine Đurović se, tokom boravka u Birmingemu povodom učešća na godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a, na marginama skupa sastala sa predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Ser Lindzi Hojlom.

- Đurović je kazala da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena jačanju savezništva sa Ujedinjenim Kraljevstvom u okviru NATO-a, te da se nada da će naša država nakon Bregzita, Uniju ponovo učiniti organizacijom koju broji 28 država, navodi se u saopštenju.

Ona je navela da odnosi dvije države ulaze u fazu u kojoj je evidentan snažniji razvoj političkog dijaloga između crnogorskih i britanskih zvaničnika.

To, prema riječima Đurović, predstavlja potvrdu novog nivoa saradnje i povjerenja između Britanije i Crne Gore, kao i znak podrške Ujedinjenog Kraljevstva crnogorskom vanjskopolitičkom, ali i unutrašnjem, reformskom putu.

Đurović je, kako se navodi, istakla da je značajan angažman specijalnog izaslanika premijera UK za Zapadni Balkan Ser Stjuart Piča i premijerovog trgovinskog izaslanika Martina Vikersa.

Ona je dodala da to najbolje svjedoči trajnoj posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva zajedničkom cilju za očuvanje regionalne stabilnosti i bezbjednosti, posebno u vremenima aktivnog sukoba u Evropi.

Hojl je čestitao Đurović na izboru i poželio uspjeh u ispunjavanu zacrtane, reformske agende.

Kako je saopšteno, on je kazao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Crnu Goru u realizaciji spoljnopolitičkih ciljeva.

- Hojl je ukazao na neke od razloga koji su doveli do Bregzita, naglasivši potrebu za reformom EU kako bi bila uprilici da prihvati nove članice i da se u kriznim situacijama postavi kao kredibilan i značajan globalni igrač, navodi se u saopštenju.

Đurović je kazala da bi određen nivo liberalizacije viznog režima bio veoma plodotvoran za dalji razvoj parlamentarne ali i saradnje na drugim poljima.

- Đurović je iskazala očekivanje da će dvije države uskoro postići sporazum kojim bi se pospješila frekventnija razmjena posjeta i komunikacija parlamentaraca i drugih visokih zvaničnika dvije države, kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine su naveli da je Đurović obnovila ranije upućen poziv Hojlu za zvaničnu posjetu Crnoj Gori, ističući da očekuje da će posjeta biti realizovana u najskorije vrijeme.

Sastanku sa predsjednikom Hojlom prisustvovao je i poslanik Slaven Radunović, šef delegacije Crne Gore u PS OEBS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:17