Miodrag Lekić / - FOTO: LAZAR RUžIć
29/01/2023 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lekić: Formiranje vlade minirano, Abazović obmanjuje javnost

On poručuje da “iskustva Abazovića prilikom sastavljanja dvije vlade” ne daju mu za pravo da “bujicama neistina ocjenjuje pokušaj formiranja nove”

Lider Demos-a, Miodrag Lekić, oglasio se na Fejsbuku kako bi pojasnio retrospektivu pokušaja formiranja vlade i “nastavak neistina Dritana Abazovića“.

-Polazeći od utiska da je građanima dosta toga jasno, a da ponornice falsifikovanih činjenica i političkog muljanja ipak izbiju, nekada i silovito, na površinu, nisam u proteklom periodu imao veće motive da objašnjavam retrospektivu pokušaja formiranja vlade. To i sada činim nerado, ali držeći do ozbiljnosti u javnom prostoru i upravo do obaveze poštovanja javnih činjenica dužan sam zbog građana da ukažem na izjave i tumačenja Dritana Abazovića u sinoćnoj televizijskoj emisiji koje ne odgovaraju istini- kazao je Lekić.

On poručuje da “iskustva Abazovića prilikom sastavljanja dvije vlade” ne daju mu za pravo da “bujicama neistina ocjenjuje pokušaj formiranja nove”.

-Velika iskustva Abazovića prilikom sastavljanja dvije vlade, čijim će se ideološko-crkvenim, inostrano – kolonijalnim i javno korumpiranim komponentama vjerovatno baviti istorija, nikako mu ne daju za pravo da sa kritičke visine i bujicama neistina ocjenjuje pokušaj i tokove formiranja nove vlade. Dakle, formiranje vlade na poznatim pravilima parlamentarne demokratije, sve na javan način, bez uplitanja drugih i vaninstitucionalnih, iz zemlje ili van nje- ističe Lekić.

Posebno mu, kako kaže, ne daje pravo da “obmanjuje javnost, poput neodgovornih i netačnih tvrdnji “da se nisu znali programski ciljevi i priroriteti” zatim “ ime ministra poljoprivrede i drugih ministara…””.

-Iako sam u prethodnom demantu ( 13. januara) sličnih Abazovićevih izjava naveo činjenice, dužan sam, to činim i ovog puta, da podsjetim građane: Da su poslanici iz pokreta URA 2. septembra 2022. potisali zajedno sa ostalim strankam Politički sporazum parlamentarne većine u kojem su preciznim tačkama saopšteni programski ciljevi i proriteti nove vlade. Takođe, tada su dogovoreni principi raspodjele ministarskih mjesta među parlametarnim strankama. Da je na sastanku 27. decembra održanom u prostorijama kluba “ Demokrate – Demos” postignut dogovor, u kojem su učestvovali Abazović i predstavnik SNP-a, da se odmah nakon praznika prikupe potpisi parlamentarne većine kojima bi se zakazala sjednica Skupštine- kaže Lekić.

Podsjeća da se “intezivnim konsultacijama do održavanja sjednice Skupštine pokuša doći do dogovora oko sastava, i razumije se, kompletiranja svih neophodnih elemenata za budući rad vlade”.

-Činjenice takođe govore da na prvom sastanku 4. januara, gdje sam detaljno predložio metod rada oko sastavljana vlade, dvije stranke nisu donijele obećane potpise za zakazivanje sjednice Skupštine i da su svojim nastupima objektivno doprinjele zaustavljanju formiranja vlade. U najkraćem, na tom sastanaku postupak formiranju vlade je zaustavljen prije njegovog pravog i radnog početka. Valjda je svima jasno da prije početka rada nisu ni mogla biti pomenuta imena ministara, uključujući i poljoprivrede, o kome je Abazović, kako zaključujemo iz emisije, posebno brinuo- rekao je on.

Zato, kako dodaje, nije ni imao priliku da predoči i lične inicijative da pored onih osnovnih pravaca rade vlade – građenje održive ekonomije, pravne države, dekrininalizacije društva, zaustavljanja podjela i početak izgrađivanja elementarnog kulturno duhovnog jedinstva zemlje, izborne reforme – i druge planove.

-Među kojima i sledeće: poštovanje pravila i metoda rada vlade, uključujući i institucionalnu disciplinu u njoj, neophodnost ozbiljnosti u javnim izjavama, stil skromnosti i štednje na svakom koraku, skidanja nepotrebnih oznaka državnih tajni uključujući i letove državnih funkcionera, predsjednika države posebno, potpuno zaustaljanje daljeg zapošljavanja u vladinim i državnim strukturama, početak ozbiljnog dijaloga u interesu zemlje sa nekorumpiranim dijelovima drugog političkog bloka itd- naveo je Lekić.

Tokom svakodnevnog rada i konslultacija sve do održavanja sjednice Skupštine, pa i na samoj sjednici tokom glasanja o povjerenju vladi svaki subjekat je, kaže Lekić, imao – i to je naglasio “u uvodnoj rječi na sastanku 4. januara” – legitimno i demokratsko pravo da iz svojih razloga eventuaalno odustane od daljeg pokušaja formiranja vlade.

-Ne želim da se u ovom momentu bavim temom zašto je miniranje da se formira vlada izvedeno na prvom sastanku, dakle iz kojih razloga i pod čijim mogućim uticajima. Želim da istaknem da URA i njen predsjednik imaju apsolutno pravo da donese odluke onako kako misle da treba. Možda imaju pravo i da poslije četiri mjeseca postignutih dogovora u parlamentarnoj većini i svojih stavljenih potpisa, sve to odjednom anuliraju- rekao je on.

Ono što nemaju pravo, poručuje Lekić, ako još uopšte “možemo govoriti o minimumu javnog standarda” – jeste da u navedenom slučaju, “otvoreno obmanjuju javnost falsifikovanjem činjenica”.

-Upravo ono što je Abazović pokušao da uradi u sinoćnoj emisiji- zaključio je Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:44