/ - Фото: Скупштина
03/12/2021 u 15:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Жене зависе од централних партијских органа за кандидовање на изборној листи

Главни налази ове студије представљају основу за пројекат којима ће ВФД пружити подршку политичким партијама у јачању женских организација унутар њих, стратешком планирању, као и кроз програм едукације о женама у политици.

Вестминстерска фондација за демократију (ВФД) представила је данас главне налазе студије „Женски политички активизам у Црној Гори“ на округлом столу организованом у сарадњи са Женским клубом Скупштине Црне Горе. 

Главни налази ове студије представљају основу за пројекат којима ће ВФД пружити подршку политичким партијама у јачању женских организација унутар њих, стратешком планирању, као и кроз програм едукације о женама у политици.   

Догађај су отвориле: копредсједнице Женског клуба Скупштине Црне Горе Весна Павићевић и др Бранка Бошњак, директорица Вестминстерске фондације за демократију у Црној Гори гђа Ана Милутиновић и британска амбасадорка у Црној Гори,  Карен Медокс.

Отварајући догађај, Весна Павићевић, копредсједница Женског клуба Скупштине Црне Горе, казала је да посвећеност мушкараца у оснаживању жена и борби против насиља над женама, показује, да у циљу пуне равноправности, они треба да буду савезници у женским борбама. Родна неједнакост у области политичког одлучивања је карактеристика многих, чак и развијених земаља Европе и свијета. Иако жене биљеже велике успјехе у погледу школовања, запошљавања и способности да постигну значајне и видљиве резултате на послу, оне су и даље недовољно заступљене у политичком и друштвеном животу Црне Горе. Веома је важно охрабривање и освјешћивање жена да, у што већој мјери, партиципирају у политичким процесима, буду заступљене у управљачким органима политичких партија, и на тај начин буду активније у процесима доношења одлука, што доводи до афирмације жена и већег присуства жена на јавној сцени. Зато, само јединством свих жена, нашим активизмом, можемо унаприједити родну равноправност и положај жена у друштву, нагласила је Павићевић.

Копредсједница Женског клуба Скупштине Црне Горе, др Бранка Бошњак је исказала захвалност Вестминстерској фондацији за демократију и Британској амбасади у Црној Гори на пружању подршке на путу ка оснаживању и освјешћењу жена у Црној Гори. Да оне у већој мјери партиципирају у политичким процесима, да више буду заступљене у управљачким органима политичких партија и на тај начин буду активније у процесима доношења одлука, што доводи до афирмације жена и већег присуства жена на јавној сцени. У односу на деведесете године прошлог вијека постоје помаци када је ријеч о заступљености жена, али то није довољно, закључила је Бошњак.

Директорица Вестминстерске фондације за демократију у Црној Гори, гђа Ана Милутиновић нагласила је да „..је потребно уложити додатне напоре и ту првенствено мислим на политичке партије – али сам исто тако сигурна да постоје начини да се жене укљуће у политички живот Црне Горе, а присуство свих вас данас овдје шаље нам поруку да за то постоји јака воља“. 

-У црногорским партијама, схватам да жене зависе од централних партијских органа за кандидовање на изборној листи. Законодавни оквир је био од помоц́и у повец́ању њихове заступљености, али са само око 25% жена у парламенту овај посао није довршен. Због тога ми је драго што Влада Уједињеног Краљевства ради кроз ВФД да подржи женска крила политичких партија. Радиц́емо са женама на дизајнирању стратегија за јачање њихових позиција унутар парија, већу финансијску аутономију и привлачење нових жена чланица политичких партија-  британска амбасадорка у Црној Гори, Карен Медокс закључила је. 

Представнице ДеФацто агенције проф.др Оливера Комар и гђа Божана Машановић презентовале су главне налазе Анализе о политичком активизму жена у Црној Гори. 

О подстицању женског политичког активизма, искуствима и изазовима, говориле су виша савјетница за родну равноправност и инклузивност у Вестминстерској фондацији за демократију гђа Сопхиа Фернандес и представнице Женског клуба, посланице Далиборка Пејовић и Данијела Ђуровић. 

Пројекат ће се наставити низом активности, чији је крајњи циљ подршка женама за боље укључивање у политички живот државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:30