vesna medenica / -DAN
09/05/2022 u 15:16 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саговорници "Дана": Хапшење Меденице почетак краја

Јасно је било да шверц цигара и кокаина није могао да се спроводи без умијешаности највиших државних функционера, који не само да су криминалце штитили већ су са њима сарађивали, наводи Божовић (ДФ)

Материјали Еуропола отварају афере и формирају предмете, а тајна документа и садржај прислушкиваних разговора испливавају на дневном нивоу са различитих адреса. Хапшење бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице показује повезаност врха правосуђа, политике и криминала, али, уколико се случај до краја ријеши може бити почетак краја ере политичара повезаних са мафијом у Црној Гори.

Посланица Демократског фронта (ДФ) и Нове српске демократије (НСД) Јелена Божовић казала је за "Дан" да су почеле да испливавају афере о повезаности полиције, врха државе и криминала.

– Јасно је било да шверц цигара и кокаина није могао да се спроводи без умијешаности највиших државних функционера, који не само да су криминалце штитили већ су са њима сарађивали. У прилог томе говори и чињеница да су Саша Чађеновић и Миливоје Катнић прикривали податке добијене од Еуропола о комуникацији чланова "кавачког клана" са члановима полиције који су заједно спроводили криминалне активности. Подаци који су почели да стижу од европске полиције су аларм који показује да криминалне банде које дјелују у Црној Гори постају опасност за цијели Балкан и шире, само је тужилаштво у Црној Гори остало слијепо и нијемо на све – наводи Божовићева.

Додаје да је то потврда да је то све једна мрежа и да је политичко крило мафије у Црној Гори подржавало, одржавало и до европских и свјетских размјера ширило своје криминалне краке.

– Од новог тужилаштва се очекује да ради професионално и посвећено на расвјетљавању свих афера о којима постоји већ довољно доказа. Тако ће се поред Весне Меденице, чланова полиције и високих полицијски функционера, тужилаца, доћи до још занимљивих имена из свијета политике у првом мјесту до главног шефа и налогодавца Мила Ђукановића који је од референдума 2006. године приватизовао државу и од ње створио приватну прћију за спровођење свих криминалних активности у своју и у корист ужих чланова свог тима а на штету државе и свих њених грађана – подвлачи Божовићева.

Земља афера

Афера је током 30 година власти Демократске партије социјалиста (ДПС) било толико да би се мала Црна Гора, по томе могла похвалити пред пуно већим државама и народима.

Само неке од њих су "Телеком", "Лименка", "Дуванска афера", афера "Завала" која је довела до хапшења и затварања локалних функционера, али и организоване криминалне групе на чијем је челу био потпредсједник ДПС-а Светозар Маровић.

Парламентарне изборе од 2016. године потресла је афера о наводном државном удару.

Власт је опозициони Демократски фронт (ДФ) означила као главног актера, а правосудни органи су оптужили челнике овог савеза да су дио криминалне организације која је на територији Црне Горе и Русије планирала тероризам и покушала насилно да сруши власт.

Пажња у једном тренутку била је усмјерена на афере "Атлас" и "Kоверат".

Ти случајеви још увијек нијесу добили епилог.

Такође, Истраживачки центар МАНС-а дошао је до података кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом "Пандора папири"коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) са партнерима из 117 земаља.

МАНС је саопштио да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић заједно са сином Блажом власник два траст фонда и неколико фирми преко којих су скривали своје власништво. Из ДПС-а је одговорено да је ријеч о фабрикованој афери и покушају дискредитације Ђукановића.

Чланица Праве Црне Горе Александра Делетић рекла је за "Дан" да тренутне криминалне афере имају најдиректнији утицај на политичке прилике у Црној Гори управо због повезаности одређених структура из криминалног миљеа са новом парламентарном већином, коју чини и Демократска партија социјалиста (ДПС).

– Мањинска влада је заправо пројекат спасавања и аболирања врха ДПС-а који је био и остао мозак оперативе криминалних кланова у Црној Гори. Криминал и криминалци су имали директну подршку високопозиционираних кадрова ДПС-а у институцијама и државној управи што ће се наставити избором нових кадрова самопрозване мањинске владе. Ових дана јавност има прилику да види ко је и на који начин из нове самоуспостављене власти повезан са криминалцима и њиховим досадашњим штићеницима. Очекујем у наредном периоду интензиван и посвећен рад тужилаштва у циљу разбијања криминалне мреже у Црној Гори – наводи Делетићева.

Према њеном мишљењу, хапшење некадашње предсједнице Врховног суда је само први корак направљен у циљу краја политичке ере политичара повезаних са мафијом и мафије у Црној Гори.

– Преломна тачка би била ситуација када би госпођа Меденица пристала да буде кључни свједок сарадник. То би значајно допринијело да ново тужилаштво у наредном периоду допре до сржи организованих криминалних група и мафије, и допринијело рушењу криминалне куле која поново добија темеље захваљујући мањинској влади. Права Црна Гора ће као и до сада, као одлучан и конструктиван политички субјекат, активно учествовати и доприносити раскринкавању мрежа организованог криминала, али и свеукупне демократизације друштва. Томе смо потпуно посвећени и нема те мањинске владе која ће нас спријечити у томе – наводи Делетићева.

"Преломна тачка би била када би госпођа Меденица пристала да буде кључни свједок сарадник, наводи Александра Делетић

Посланик Социјалистичке народне партије (СНП) Драган Вукић казао је за "Дан" да ова партија неће изневјерити грађане, те да су министри из СНП-а прави људи, на правом мјесту потковани знањем и искуством.

– Пред владом је много посла. Тренутне афере неће утицати на политичку ситуацију у Црној Гори већ напротив. Биће вјетар у леђа новој влади како би рука правде стигла све оне који су били увезани са криминалом и чинили спрегу власти и криминала. Хапшење Весне Меденице је још један доказ да је Црна Гора кренула правим путем, уз уважавање презумпције невиности. Све за добро државе и њених грађана – истиче Вукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:49