/ - IGOR SLJIVANCANIN
06/10/2022 u 15:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Štehele: Država mora biti stabilna prilikom ulaska u Evropsku uniju

Održan sastanak dva odbora sa delegacijom Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden - Virtemberg

Predsjednici i članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za evropske integracije održali su danas zajednički sastanak sa delegacijom Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden - Virtemberg, koju predvodi predsjednik Odbora Vili Štehele (Willi Stächele).

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić izrazio je zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom sa predstavnicima pokrajine Baden – Virtemberg, te ocijenio da ovi susreti imaju obostranu korist. On je upoznao sagovornike da u Crnoj Gori postoji konsenzus po pitanju evropskih integracija, dodajući da ne želimo nezasluženo da pristupimo Evropskoj uniji, već zaista težimo dostizanju evropskih standarda, u interesu naših građana. Lekić je naveo da je ključno riješiti pitanja koja su uređena pregovaračkim poglavljima 23 i 24, te podvukao značaj uspostavljanja nepristrasnog pravosudnog sistema.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović naglasio je značaj usvajanja evropskih standarda koji bi omogućili da Crna Gora u što skorijem roku postane punopravna članica EU, imajući u vidu da je članstvo Crne Gore u EU prioritet. Kada je u pitanju podrška za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, Gvozdenović je istakao da postoji jasna želja i namjera da se taj cilj ostvari, kako od strane većine političkih aktera, tako i od strane građana. Gvozdenović se osvrnuo na aktivnosti Odbora za evropske integracije kroz njegov rad na nadzoru procesa pristupanja Crne Gore u EU, usklađenosti domaćeg zakonodavsta sa pravnom tekovinom EU i procjene usklađenosti zakona koji se podnose u Skupštini Crne Gore od strane poslanika. 

Predsjednik Odbora za Evropu i međunarodne poslove Parlamenta savezne pokrajine Baden Viremberg Vili Štehele poručio je da je stabilna Vlada osnov za pozitivan razvoj, te naglasio da država mora biti stabilna prilikom ulaska u Evropsku uniju. Izrazio je nadu da će se jedinstvo u okviru EU održati i nakon završetka rata u Ukrajini, zaključujući da će Evropska unija biti dodatna ojačana nakon pristupanja Crne Gore.

Učesnici sastanka su se saglasili da Crna Gora i Njemačka njeguju partnerski i prijateljski odnos, blisko sarađuju na spoljno-političkom planu i njeguju otvoreni dijalog.

Poslanici su razmijenili mišljenja i stavove na aktuelne teme koje se tiču izbora sudija u pravosudnom sistemu Crne Gore, energetike, klimatskih promjena, vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Berlinskog procesa i inkluzivnosti saradnje država Zapadnog Balkana u cilju bržeg puta ka EU.

Na sastanku je učestvovao i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Nj. E. Peter Felten.

Osim predsjednika dva odbora, sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Slaven Radunović, dr Tamara Vujović, mr Aleksandra Vuković i Suljo Mustafić, kao i članovi Odbora za evropske integracije prof. dr Branko Radulović i Predrag Sekulić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:16