фото: Биља Брашњо / - фото: Биља Брашњо
22/01/2022 u 18:14 h
Ana Gajević, Biljana Brašnjo, Vitomir Španjević, Biljana MarkovićAna Gajević, Biljana Brašnjo, Vitomir Španjević, Biljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО/ВИДЕО) Беранци поручили да ће Персина станица да проради; Из Подгорице најављено: Слиједи украјински сценарио ако не буде договора

Јуче су такође одржани протести од 18, односно 19 сати, а посебно бурно било у Подгорици гдје су грађани прозивали вицепремијера Дритана Абазовића, који им се и обратио

И вечерас се широм Црне Горе одржавају протести због најаве укидања повјерења Влади и избора мањинске владе.

Јуче су такође одржани протести од 18, односно 19 сати, а посебно бурно било у Подгорици гдје су грађани прозивали вицепремијера Дритана Абазовића, који им се и обратио. Он је поручио да неће издати и да без УРА нема већине. Један од протестаната увриједио је Абазовића на националној основи, што је изазвало оштру реакцију јавности.

Протести уживо:

Подгорица

Почео је протест у Подгорици, а на скупу су посланик Демократа Данило Шарановић и Уједињене Горан Даниловић. Они су и претходних вечери били на скупу.

Са скупа је поручено да већина сједне за сто и да се договоре или ће имати украјински сценарио у Црној Гори.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Грађани су са булевара Станка Драгојевића кренули у шетњу. 

Дара Радоњић са Смоковца позвала је Абазовића да поднесе оставку.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Позивају да се договоре или да се иде на изборе.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Најављен је и нови протест за сјутра.

Никшић

image

фото: Биља Брашњо

- фото: Биља Брашњо

Никшићани су се окупили испред зград Општине и кренули у шетњу ка центру града. Међу окупљенима је потпредсједник Општине Митар Горановић, представници Демократа, и покрета "Не дамо Никшић".

image

фото: Биља Брашњо

- фото: Биља Брашњо

Никшћани су на кратко блокирали кружни ток. Након тога су се окупили испред просторија УРА, гдје скандирају "Узео си паре Дритане."

Горановић је саопштио да овај пут брани слободу која је остварена 30. августа 2020. године и брани слободу коју је Црној Гори донио митрополит Амфилохије.

- Овдје смо сви дошли да поручимо да ово неће проћи. Хоћемо да кажемо издајнику да је издајник, Дритан Абазовић је издајник Црне Горе. Први пут је у 30 година парламент је доносио законе у корист грађана и побољшања стандара, а не законе у корист криминалаца. Абазовић хоће да ово погази и да врати стање како је било и ДПС да врати на власт, то му неће проћи - казао је Горановић.

Одборница Уједињене Црне Горе Аница Ђуровић рекла је да данас имамо предлоге за мањинску владу са онима коју су са ДПС-ом хтјели да нас депортују тракторијадом.

- Грађани Никшића и цијеле Црне Горе знамо да су мањине позване у владу, али ра нијесу хтјеле. Сада хоће у Владу јер имају подршку ДПС-а. Нашу подршку немају, немају подршку народа. Уједињена Црна Гора је народ, овдје се брани народна воља, а не воља појединаца. Овом издајом се крши устав државе - навела је она.

Милутин Бутуровић из покрета Не дамо Никшић саопштио је да су се окупили да поруче да неће дозволити прекрајање изборне воље.

- Постоје двије опције за рјешење ове ситуације, да се УРА врати преговорима у оквиру већине и да реконструише Владу и да останзу тако до 2024. године. Други излаз је да колаиција "Црно на бијело" врати мандат грађанима. Они су грађанима обећали да неће са ДПС-ом. Из тих разлога како није помињана мањинска влада нити сарадња са ДПС-ом. Мислимо да је једини исправни пут вратити мандат грађанима, па да опет одлуче и да видимо чему ће то одвести - нагласио је он.

Протест је трајао 45 минута.

image

фото: Биља Брашњо

- фото: Биља Брашњо

Беране

И грађани Берана већ шесту ноћ протестују. Беранци се питају гдје су посланици да их подрже и они који су примили по 1000 еура плате.

- Оног тренутка кад буде скупштина, Персина станица ће да проради. Излазимо сви, тражимо да се врати мандат нама, не треба нам ни Здравко, ни Јанко, ни Марко - поручено је са скупа.

Са скупа је замољено чланство СНП-а да одустану од мањинске владе.

- Молим грађане да нам се придруже. СНП не представља Србе ако ће да подрже мањинску владу са ДПС-ом. Радикализоваћемо протесте, ово је срамно колико нас је сад окупљено - нагласили су они.

Изнијели су низ увреда на рачун вицепремијера Дритана Абазовића, и поручили да је Мило Ђукановић једно био у праву, кад је рекао да је "битанга."

Скуп је након пола сата завршен.

Жабљак

Група Жабљачана се и вечерас окупила у центру градића под Дурмитором исказујући  свој протест због иницијативе зас мјену Владе, коју су заједно са посланицима ДПС-а и осталих опозиционих странака, потписали посланици владајућих ГП УРА и ЦИВИС-а.

image

фото: Витомир Шпањевић

- фото: Витомир Шпањевић

Не прихватају, како су поручили, прекрајање изборне воље, већински остварене 30. августа 2020 године.

Koтор

Протест на которској раскрсници због намјере формирања мањинске владе; Грађани на 40 минута блокирали магистралу       

image

Фото: Биљана Марковић

- Фото: Биљана Марковић

Пар стотина грађана окупило се ноћас на которској раскрсници протестујући због намјере рушења Владе премијера Здравка Кривокапића односно формирања мањинске Владе, за шта се залаже ГП УРА.  Они су саобраћај блокирали на око 40 минута, а скуп, иза којег, како се чуло, стоји Организациони одбор народних протеста за цијелу Црну Гору, обезбјеђивала је полиција. Народ, казао је Саво Клакор, одборник Листе “Народ побјеђује”, окупља невоља и неодговорни политичари.   

image

Фото: Биљана Марковић

- Фото: Биљана Марковић

-Који намјеравају да изиграју изборну вољу грађана исказану на изборима 30. Августа 2020. године. Народ није ово очекивао и не жели тензије. Неки политичари због свог личног интереса желе да промијене курс који је народ зацртао. Нећемо им то дозволити, рекао је он, поручивши да слободарски народ Црне Горе “ово не заслужује”.Јер је напокон дочекао слободу након 30 година терора под мафијашем Милом Ђукановићем-поручио је Клакор. 

image

Фото: Биљана Марковић

- Фото: Биљана Марковић

У име Организационог одбора Здравко Нишавић је казао да они захтијевају да се искључиво у оквиру актуелне парламентарне већине може говорити о некој новој Влади или да су алтернатива нови избори, док је Слободан Булајић навео да им је циљ да протестима одбране изборну вољу грађана исказану 30. Августа 2020.  Прекрајање изборне воље, додаје, је кршење Устава.                                       

image

Фото: Биљана Марковић

- Фото: Биљана Марковић

 -И невиђена крађа и то не смијемо дозволити јер би у противном настао хаос у земљи- констатовао је Булајић.  Оцијенио је да иза идеје о мањинској Влади стоји предсједник ДПС-а Мило Ђукановић. 

image

Фото: Биљана Марковић

- Фото: Биљана Марковић

Окупљени су се по завршетку протеста мирно разишли.                   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:22