/ -SRđAN VUKADINOVIć
02/07/2022 u 13:52 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukadinović za „Dan“: DPS ne želi da se ponovo oklizne na crkvenim pitanjima

Sukob sa Crkvom i litije koje su uslijedile za Đukanovića su bili veliki i značajan nauk da se više, kada su odnosi sa SPC u pitanju, ne ponaša nadmeno, osiono i, može se reći, u neku ruku nasilno, smatra Vukadinović

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da su izjave predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića o Temeljnom ugovoru mnogo umjerenije nego što se očekivalo jer je jasno da DPS više ne želi da se oklizne na crkvenim pitanjima, što se već dogodilo 2020. godine.

Vukadinović u razgovoru za "Dan" ističe da je Temeljni ugovor za građane mnogo više od ugovora i da se on doživljava mnogo ozbiljnije nego što mnogi političari misle.

– Izjava Mila Đukanovića o Temeljnom ugovoru je mnogo umjerenija i puno razumnija nego što su to bile izjave koje je davao ranije kada su u pitanju Crkva i Temeljni ugovor i slična pitanja koja imaju religijski karakter. Đukanović vjerovatno nije zaboravio događanja nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zbog čega je njegova Demokratska partija socijalista i izgubila vlast. Nasilno usvajanje tog zakona izazvalo je revolt velikog dijela građana Crne Gore, koji su, jednostavno, na izborima u avgustu 2020. dali glas nekome drugome, što je Mila Đukanovića i DPS koštalo vlasti – rekao je Vukadinović.

Na udaru i "Otvoreni Balkan"

Vukadinović ističe da se na udaru političara nalazi i inicijativa "Otvoreni Balkan".

– I ova inicijativa se koristi da se građanima skrenu misli sa dnevnih, životnih problema. Jednostavno ne daje se šansa. A upravo "Otvoreni Balkan" možda može da pomogne da se prebrode problemi koji nas očekuju na jesen. Naročito oni sa nedostatkom prehrambrenih proizvoda i energenata – smatra Vukadinović.

On je kazao da je očito da dvije trećine onih koji podržavaju sadašnju vladu ne podržavaju "Otvoreni Balkan", već traže neki drugi model.

– I umjesto da povedemo priču o "Otvorenom Balkanu", da procijenimo da li je dobro da podržimo i budemo dio te inicijative, otvara se priča o Temeljnom ugovoru da bi se građanima zamazale oči – rekao je Vukadinović.

On je dodao da bespotrebno otvaranje religijskih pritanja stvara zapaljivu atmosferu u Crnoj Gori, pa, umjesto zajedničkih tačaka, u prvi plan izlaze protivrječnosti.

– To stvara sličnu situaciju u državi kakva je bila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Кoliko izgleda razumno reagovanje Mila Đukanovića na Temeljni ugovor, toliko može biti i jedna vješta varka da se zakamuflira priča o dnevnim i životnim problemima koji će biti izraženi već na jesen – zaključio je Vukadinović.

On smatra da je to za Đukanovića bio veliki i značajan nauk da se više, kada su odnosi sa SPC u pitanju, ne ponaša nadmeno, osiono i, može se reći, u neku ruku nasilno.

– Ne treba ni pominjati njegove izjave na kongresu DPS-a, kada je izjavio da treba formirati određenu crkvu. Naravno, svako ima pravo da ima svoju crkvu, ali to ne može da bude aktivnost jedne partije – ističe naš sagovornik.

On je ocijenio da se religijska pitanja često koriste i za zamajavanje građana, ali da to sve slabije uspijeva.

– Temeljni ugovor o kojem se sada govori mnogo je više od jednog ugovora. Кada je Crna Gora u pitanju, to je, zapravo, jedan proces. Taj proces ogroman dio crnogorskih građana doživljava mnogo ozbiljnije nego kada je u pitanju, na primjer, bilo koji drugi ugovor ili zakon. Poslednje izjave Mila Đukanovića, kao ova da Temeljni ugovor nije najvažnija stvar u Crnoj Gori, može biti klasično premještanje ciljeva, i to u trenutku kada Crnu Goru čeka veoma burna i teška jesen, naročito kada je ekonomija u pitanju. Cijene odoše u nebo – i goriva i prehrane i ostalih namirnica. Sve se to dešava i pored nastojanja Vlade da to obuzda. Jesen će biti teška i zbog energenata, i to ne zbog poskupljenja, već zbog nestašice. E upravo zbog toga se govori o Temeljnom ugovoru kako bi građani mislili o nečemu drugom. To je DPS uvijek radio, pa kada se dođe do teških životnih pitanja, građanima se nametnu pitanja o jeziku, identitetu, crkvi... Plasiranje priče o Temeljnom ugovoru može, takođe, da bude vješta igra, jer na dnevni red ponovo dolaze životna pitanja – zaključio je Vukadinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:41