Corneal cross linking procedura / - КЦЦГ
30/10/2021 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КЦЦГ уводи нову хируршку процедуру – “Corneal cross – linking”

Др Jелена Радоjичић, директорица Клинике за очне болести КЦЦГ, казала jе да jе “Corneal cross – linking” хируршка процедура коjа се примjењуjе код урођених и стечених истањења рожњаче, приjе свега кератоконуса

Клиника за очне болести Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) уводи нову хируршку процедуру из области предњег сегмента ока – “Corneal cross – linking”. За ову хируршку процедуру едуковаће се три докторке: др Маjа Ђуровић, др Сабина Хасанагић и др Jелена Радовић уз помоћ реномираног стручњака из ове области ока доц. др Боjане Дацић Крњаjа коjа долази из Клиничког центра Србиjе, наводе из Службе за односе са јавношћу.

image

Др Јелена Радојичић и особље Клинике са др Бојаном Дацић Крњевић

- КЦЦГ

Др Jелена Радоjичић, директорица Клинике за очне болести КЦЦГ, казала jе да jе “Corneal cross – linking” хируршка процедура коjа се примjењуjе код урођених и стечених истањења рожњаче, приjе свега кератоконуса. Истиче да се кератоконус jавља у периоду око пубертета и захвата оба ока, обично асиметрично.

- Честе промjене у диоптриjи наочара и интолеранциjа према ношењу контактних сочива су рани знаци кератоконуса. Кератоконус има четири стадиjума коjи се различито третираjу. Први стадиjум се обично успjешно рjешава корекциjом наочарима и контактним сочивима, али на први знак прогресиjе обољења индикована jе примjена “Corneal cross – linking” процедуре као превентивне мjере за спрjечавање еволуциjе болести коjа би довела до потребе за трансплантациjом рожњаче - каже др Радоjичић.

За ову процедуру неопходно jе да се на вриjеме постави индикациjа за “Corneal cross linking” и на таj начин превенира потреба за трансплантациjом рожњаче.

- Апелуjем на млађу популациjу коjа носи наочаре или контактна сочива да редовно обављаjу контролу у Кабинету за контактна сочива и болести рожњаче а у коjем раде наведене докторке уторком приjе подне - истиче др Радоjичић.

Пациjенти са овом патологиjом су се до априла 2019. године лиjечили у Клиници за очне болести Клиничког центра Србиjе, а од априла 2019. године до jула 2021. године у ПЗУ Оптимал у Подгорици, са коjом jе Фонд за здравствено осигурање имао склопљен уговор.

- Од jула 2021. године уговор Фонда са ПЗУ Оптимал jе раскинут, jер смо добили сву потребну апаратуру и обезбиjедили кадар коjи ће се за кратко вриjеме обучити наше докторе за извођење Corneal cross – linking процедуре - закључуjе др Радоjичић.

Доц. др Боjана Дацић Крњаjа каже да jе значаj ове превентивне процедуре у томе што спрjечава настанак узнапредовалих стадиjума болести коjи доводе до траjног губитка вида.

- Он се jедино може риjешити трансплантациjом уз помоћ донорског ткива са неким мањим изузецима ауто-рототорне керетопластике, а у циjелом свиjету постоjи проблем недостатка донорског ткива. То важи и за земље у региону и за читав свиjет. На таj начин превентивом ми не само да смањуjемо потребу за трансплантациjом, већ избjегавамо све оне компликациjе коjе трансплантациjа током живота са собом носи - истиче др Дацић Крњаjа.

image

Пацијенткиња Аделиса Хамидовић

- КЦЦГ

Двадесетдвогодишња пациjенткиња из Биjелог Поља Аделиса Хамидовић каже да jе приjе саме операциjе била упозната са свом процедуром и да jе више него задовољна услугом у Клиници за очне болести. Она jе, такође, први пациjент код кога jе у Клиничком центру урађена ова врста хирушке интервенциjе.

- За медицинско особље Клинике за очне болести имам само риjечи хвале, осjећала сам се као код своjе куће. Прељубазно особље. Предност ове операциjе jесте што сада много боље видим, а уз то сам и стабилизовала своj вид. Додатно, сад сам сигурна да током свог живота нећу ослиjепити, нити имати било какав проблем, а за три мjесеца ћу оперисати и своjе друго око. Препоручила бих свакоj особи коjа има ову врсту проблема ову интервенциjу, ово ниjе ништа опасно, jер операциjа не може штетити, већ само може дониjети добро - закључуjе пациjенткиња Хамидовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:57