Robot typing / -ROBOT TYPING
25/01/2023 u 10:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bot u novinarstvu, novinar na pauzi?

Vještačka inteligencija se za sada neće koristiti za pisanje članaka

CNET je pauzirao svog kontroverznog bota koji se bavio novinarskim poslom, a u saopštenju stoji da se "vještačka inteligencija za sada neće koristiti za pisanje članaka".

Marketing ekspert Gael Breton je nedavno tvitovao o članku s portala CNET, te o obavјeštenju da ga je pisao AI bot. Potom su usliјedile kritike, a oglasili su se oni koji su protiv toga da se vјeštačka inteligencija koristi za pisanje članaka. Kao najveći problem je prepoznato to što nije bilo dovoljno jasno naglašeno da je autor AI, te tačnost plasiranih informacija.

Umјesto imena autora pomenutih tekstova stoji "CNET Money Staff", doduše s obavјeštenjem da je tekst automatski generisan. Dalje piše da su informacije provјerili članovi redakcije. Mnogima se taj disklejmer nije dopao, pa su ga okarakterisali kao "nedovoljno jasno, suptilno obaveštenje koje krši etička pravila". Tako je najviše zbog toga što su generisani i SEO tekstovi, sastavljeni tako da se viјesti dobro plasiraju u pretragama.
Nije ovo jedini slučaj – Associated Press koristi AI za prikupljanje i analizu viјesti, transkribovanje videa, te druge stvari, pa je vrlo vјerovatno da će se to dešavati i ubuduće.

Izvor: Mashable

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:27