Почели радови / -Приватна архива
29/10/2021 u 14:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почела реконструкција на мунари бјелопољске Јусуф џамије

Градска или Јусуф џамија у Бијелом Пољу, једина је џамија у ужем градском језгру, а на овој локацији налази се од 1741. године. Ту је пренијета из села Јабучино, пет километара удаљеног од града

Ових дана је започета реконструкција на мунари Градске џамије у Бијелом Пољу. Комплетан план реконструкције Градске џамије уз несебично залагање свих Бјелољаца, тече несметаном динамиком, кажу у Меџлису Исламске заједнице Бијело Поље.

– Почела је реконструкција мунаре, чиме ћемо заокружити комплетну причу везану за саму џамију. Оно што нам након тога преостаје, јесте завршетак радова на шадрвану који је већ постављен у дворишту џамије и финално сређивање дворишта - кажу у Меџлису.

Кажу да им пројектом предстоје радови на скидању цјелокупног малтера са мунаре, брушење и обрада сиге, попуњавање празнина између цигли од сиге и поправка евентуалних пукотина на мунари, заштита сиге са спољашње стране и премазивање сиге провидним материјалом који ће сигу заштити од влаге, времена и пропадања. Реконструкција шерефета и поправка газишта на шерефету.

Јусуф џамија је споменик културе

Иначе, Градска или Јусуф џамија у Бијелом Пољу, једина је џамија у ужем градском језгру, а на овој локацији налази се од 1741. године. Ту је пренијета из села Јабучино, пет километара удаљеног од града, да по повлачењу турске војске не би била препуштена пропасти. Камен по камен, на рукама мјештана, у колони дугој десетак километара, пренесена је кажу за 48 сати.
Иако је претрпјела бројне обнове и рестаурације које су у извјесној мјери нарушиле њен аутентичан изглед, због свог значаја џамија је стављена под заштиту Завода за заштиту споменика културе.
У харему - дворишту џамије налази се и неколико мезара, међу којима и гроб имама хафиз Мустафе Гушмировића, због чега ову џамију често називају и Гушмирска џамија

– Такође, радиће се на регулисању одвода воде на шерефету, одстранивање старе куполе мунаре, изради нове конструкције која држи куполу мунаре, изради и постављању нове куполе мунаре од бакра, као и изради и постављању новог алема на куполи мунаре од бакра или микрофибера. Предстоји и чишћење мунаре изнутра и могуће поправке, уградња лед расвјете, израда и уградња новог система за громобран и монтирање скеле - кажу у Меџлису. Износ наведених радова је 18.000 еура.

– Дакле, намјера је, ако Бог да, да нам најбољи мајстори, на најквалитетнији начин обаве реконструкцију мунаре и поврате њен првобитни и изворни изглед - саопштено је из Одбора Градске џамије. А, како додају, сви заинтересовани донатори могу им се јавити.
М.НОВОВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:10