Mitropolit Joanikije / - MITROPOLIT JOANIKIJE
02/12/2022 u 14:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predavanje mitropolita Joanikija u Sabornom hramu u Podgorici

Predavanje će se održati u subotu 3. decembra 2022. u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa početkom u 19 časova

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikiјe otvoriće ciklus predavanja u toku Božićnog posta, predavanjem na temu ,,U susret Bogomladencu Hristu”.

Predavanje će se održati u subotu 3. decembra 2022. u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa početkom u 19 časova.

Podsjetimo, Božićni post je počeo 28. novembra i traje šest nedelja - do 6. januara.

Pravoslavni hrišćani praktikuju ovaj običaj, koji podrazumjeva uzdržavanje od hrane životinjskog porijekla, u određenom periodu.

Post je prisutan u mnogim religijama širom svijeta i može biti potpuni, koji podrazumjeva apsolutno uzdržavanje od jela i uzimanje samo vode, ili djelimični, kada se vjernici uzdržavaju samo od određene vrste hrane.

Božićni post, osim vjernika Srpske pravoslavne crkve, praktikuju i pripadnici Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.

Pravoslavni hrišćani vjeruju da je post prvi korak na putu spasenja, a kada se posti važno je da se pronađe mjera u svemu, ne samo u hrani.

Pravoslavna crkva smatra da tokom posta čovjek treba da se nauči da se suzdržava, ne samo od mrsne hrane, već i od zlobe, bjesa, uvreda, loših misli i djela...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:28