БЕОГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА/ - СПЦ / - БЕОГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА/ - СПЦ
27/09/2022 u 09:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SPC dobija četvrti hram u Beču

Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču u 17 sati održava svečanost primopredaje uz prisustvo visokih predstavnika crkvene hijerarhije sa obje strane

Eparhija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švajcarsku poslije podne zvanično preuzima crkvu u bečkom Majdlingu. Katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. mijenja vlasnika i postaje pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.

Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču u 17 sati održava svečanost primopredaje uz prisustvo visokih predstavnika crkvene hijerarhije sa obje strane.

Na skup koji uključuje i zajedničku molitvu, dolazi kardinal Kristof Šenborna u pratnji dva biskupa Bečke nadbiskupije.

Sa srpske strane, pored domaćina, vladike austrijskog Andreja, biće prisutni mitropolit dabrobosanski Hrizostom i vladike braničevski Ignatije, njemački Grigorije i bregalnički Marko. To je drugi sakralni objekat koji je Eparhija preuzela od Nadbiskupije.

Ovog trenutka Eparhija SPC-a posjeduje tri hrama. Prvi i najstariji je katedralni Hram Svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne opštine u drugoj polovini 19. vijeka.

Drugi je prenamenovana industrijska hala u bečkom Leopoldštatu. Treću crkvu, Hram Bogorodičinog rođenja u Otakringu, bivšu katoličku crkvu iz sredine 18. veka, Eparhija je dobila na poklon od Nadbiskupije prije dvanaest godina.

Crkva, koja danas kao četvrta postaje vlasništvo Eparhije u Beču, izgrađena je pre 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlašćenoj cijeni od 200.000 eura.

Zgrada stoji na placu od dvije i po hiljade kvadratnih metara i ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara površine.

U kvadraturu se, osim samog liturgijskog prostora (340 metara kvadratnih) računaju i zajedničke i prateće prostorije, kao i tri parohijalna stana u susjednoj stambenoj zgradi.

Austrijski kardinal Šenborn je veliki zagovornik ekumene i pristaša hrišćanstva kao zajednice jedinstva i saradnje, bez obzira na denominacije.

Stav Nadbiskupije je da se katoličke crkve uvijek posmatraju kao mjesne crkve i da se, kad lokalno padne broj vjernika zbog demografskih i drugih razloga, objekti poklanjaju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama.

Time se katolička crkva u Austriji suprotstavlja opštem evropskom trendu, po kome se crkve ostale bez vjernika profanizuju i prodaju kao imobilije za robne kuće, bioskope, restorane i druge svetovne potrebe.

U Austriji živi ukupno oko 300.000 Srba, broj koji obuhvata one koji posjeduju srpski pasoš, ali i Austrijance srpskog porijekla, prenosi RTS.

Više od trećine su vjernici. Dobar dio ostalih takođe ostaje identitetski i običajno povezan sa Crkvom. To Eparhiju u Beču čini jednom od najdinamičnijih vjerskih zajednica u Austriji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2022 10:20