/ FOTO YOUTUBE: TED
30/06/2022 u 23:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ako znate odgovor na ovo pitanje, Ilon Mask bi vas odmah zaposlio

Iako je pitanje zamršeno, kandidati nisu bili prestrogo ocijenjeni na osnovu njihovih odgovora.

Ilon Mask na intervju za posao kandidatima često postavlja neobična pitanja, ali i zagonetke.

Prema knjizi "Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću", Mask navodno potencijalnim zaposlenicima postavlja svoju omiljenu zagonetku kako bi ih uhvatio nespremne.

- Vi stojite na površini Zemlje. Prošetate jednu milju južno, jednu milju zapadno i jednu milju sjeverno. Došli ste na mjesto sa kojeg ste krenuli. Gdje se nalazite? - glasi zagonetka koju Mask postavlja kandidatima na razgovoru za posao.

Zagonetka zapravo ima više odgovora. Prvi odgovor je Sjeverni pol. Ako slijedite korake u logičkom problemu, krećući se prema jugu, zapadu i sjeveru, stvorit ćete trougaonu stazu koja vodi natrag do Sjevernog pola. Drugi odgovor je Južni pol.

Zamislite krug sa obimom od milje koji ima južni pol u središtu. Ako biste krenuli jednu milju sjeverno od ovog kruga, putovali biste jednu milju južno, jednu milju zapadno sve oko kruga, a zatim jednu milju sjeverno nazad do svoje početne tačke, prenosi Avaz.

Iako je pitanje zamršeno, kandidati nisu bili prestrogo ocijenjeni na osnovu njihovih odgovora. Bio je to više način da se ispita način na koji su kandidati pristupili rješavanju problema.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:30