/ - FOTO: PRINTSCREEN
03/10/2022 u 10:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminula glumica koja je u ime Marlona Branda 1973. odbila Oskara

Na dodjeli Oskara, dobila je samo minut da pročita govor o pravima Indijanaca, a zatim je ispraćena sa bine uz zvižduke publike, podsjeća Variety

Sačin Litlfeder, glumica i aktivistkinja iz Indije, koja je u ime Marlona Branda odbila nagradu Oskar za film “Kum” na dodjeli 1973, umrla je juče u 75. godini, saopštila je Akademija filmskih umjetnosti.

Bolovala je od raka dojke.

U junu, Akademija filmskih umjetnosti i nauke izvinila se Litlfeder zbog tretmana na dodjeli Oskara, a ona je prisustvovala svojevrsnoj prezentaciji tog izvinjenja u Muzeju Akademije 17. septembra.

Na dodjeli Oskara, dobila je samo minut da pročita govor o pravima Indijanaca, a zatim je ispraćena sa bine uz zvižduke publike, podsjeća Variety.

-Brando sa velikim žaljenjem ne može da prihvati ovu veoma velikodušnu nagradu. A razlozi za ovo su tretman američkih Indijanaca danas od strane filmske industrije…- kazala je tada Litlfeder.

Dozvoljeno joj je kasnije da pročita govor u cjelosti na konferenciji za štampu, a objavljen je u Njujork tajmsu.

U nedavnom intervjuu, Sačin je za Variety rekla da je bilo posebno iskustvo prisustvovati dodjeli Oskara u Brandovo ime.

-Bio mi je to prvi put na dodjeli Oskara. Pregurala sam prvu prepreku, obećavajući Marlonu Brandu da neću dirati tog Oskara. Ali, dok sam silazila sa te bine, učinila sam to uz hrabrost, čast, dostojanstvo. Uradila sam to na način mojih predaka i na način domorodačkih žena- kazala je ranije Litlfeder.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
GLUMICAPREMINULI
20. april 2024 13:22