/ -FOTO: ARHIVA
21/01/2023 u 19:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nova hit serija "Vera": Tragičan život srpske Mata Hari

Priča koju donosi serija „Vera” nudi ozbiljan i žanrovski moderan tretman jedne fascinantne, a manje poznate epizode iz naše istorije

Devetnaestogodišnja ljepotica, Vera Pešić, iz Sijarinske Banje, posle razočaranja u mladalačku ljubav sa komunistom Milivojem Perićem, puna nade i snova o životu iz holivudskih filmova, koje je obožavala, dolazi u Beograd.

Ubrzo postaje saradnica jugoslovenske, njemačke, francuske i engleske obavještajne službe.

Tada njen život postaje pun uzbuđenja, izazova i neprestane borbe i tako počinje nova hit serija „Vera”.

Scenaristi serije od deset epizoda o njenom tragičnom životu su Kristina Đuković i Nedeljko Kovačić.

Ovo je proširena i detaljnija priča viđena u istoimenom filmu iz prošle godine.

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje smještenom u period prije i tokom Drugog svjetskog rata, naglasak ove istorijske priče je i na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porijekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri.

Veru Pešić (1919–1944) u ovoj napetoj seriji punoj obrta dočarala je poznata mlada glumica Jovana Stojiljković, koju smo prije ove uloge gledali u hvaljenim serijama „Jutro će promeniti sve”, „Područje bez signala”, „Južni vetar” i drugim uspješnim serijskim i filmskim projektima. 

image
-FOTO: PROMO

- Veru sam mnogo zavoljela. Njen život je bio intenzivan i prekratak jer je ubijena u 25. godini. O njoj se veoma malo zna, tako da je moj oslonac za građenje uloge, prije svega, bio scenario Đuković i Kovačića. Zajedničkim snagama stvorili smo lik zasnovan na istorijskoj ličnosti, ali koji istovremeno donosi i savremeno čitanje priče, uz brojne scenarističke slobode i ukrase koji našu Veru čine stvarnom i višedimenzionalnom osobom - rekla je poznata glumica u nedavnom intervjuu za „TV reviju”.

image
-FOTO: VIKIPEDIJA

Priča koju donosi serija „Vera” nudi ozbiljan i žanrovski moderan tretman jedne fascinantne, a manje poznate epizode iz srpske istorije.

image

Foto: Vikipedija

-FOTO: VIKIPEDIJA

Rasvetljavajući kroz fikciju istorijski lik jedne snažne, nezavisne žene, serija se oslanja na veoma aktuelan trend promovisanja glavnih junakinja – heroina, kako na filmu tako i na televiziji.

Ova mlada žena je ne samo u raljama ratne špijunske mreže već i patrijarhalnog društva na Balkanu, prepunog moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se hrabro i drsko nosi. Serija se drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u muškom svijetu- kako tradicionalnom balkanskom, tako i profesionalnom špijunskom.

image
-FOTO: PROMO

Pored Jovane Stojiljković, zapažene uloge ostvarili su i Viktor Savić, Petar Zekavica, Nikola Kojo, Aleksandar Srećković Kubura, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, dok se Tihomir Stanić pojavljuje u ulozi Verinog oca.

Tu su i Anita Mančić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Nikola Vujović, Andrej Jemcov, Miona Marković i Milica Tomašević.

Snimanje filma i serije trajalo je sedamdeset dana na lokacijama u Beogradu, Topoli, na Avali i Kosmaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 09:18