Sa sastanka / foto: d.j.
11/09/2024 u 07:23 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Andrijevica: Raketić na čelu Skupštine, Ćulafić predsjednik Opštine

U nastavku konstitutivne sjednice Skupštine opštine Andrijevica, zakazanom za danas u podne, najavljeno je da će za predsjednika lokalnog parlamenta biti izabran Vesko Raketić, predstavnik Grupe građana "Vasojevićki pokret – Ujedinjenja".

Na taj način u Andrijevici će se konstituisati nova lokalna vlast, koju će sa 16 odbornika, od ukupno 30 koliko ih broji lokalni parlamet, pored Raketićeve grupe građana, činiti predstavnici koalicije SNP – Demokrate, Pokreta Evropa sad i koalicije Za budućnost Andrijevice, sastavljene od Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partija, Prave Crne Gore i Slobodne Crne Gore.

Prema koalicionom dogovoru novoformirane vladajuće većine u Andrijevici, koji je prije dva dana sklopljen u Podgorici, ovih dana održaće se u druga sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi za predsjednika Opštine trebalo da se izabere Željko Ćulafić iz redova SNP-a. Ćulafić je tu funkciju obavljao i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu i ujedno bio nosilac liste koalicije SNP- Demokrate, na vanrednim lokalnim izborima, održanim 2. juna ove godine.

DPS ponovo u opoziciji

Na minulim vanrednim lokalnim izborima u Andrijevici pravo glasa iskoristilo je 3.827 birača. Tom prilikom DPS je osvojio 11 mandata, Koalicija SNP-Demokrate 8, Pokret Evropa sad 4, Koalicija "Za budućnost Andrijevice" i Grupa građana "Za budućnost naše djece" po tri, dok je jedan mandat pripao Grupi građana "Vasojevićki pokret – Ujedinjenja – Vesko Raketić". Bez mandata ostala je Ujedinjena Crna Gora.

Kako trenutno stvari stoje, DPS će i u narednom četvorogodišnjem mandatu biti u opozicionim klupama, kao i poslije lokalnih izbora održanih 2020. godine kada je osvojio 15 odborničkih mandata. Pored DPS-a, u opozicionim klupama naći će se i Grupa građana "Za budućnost naše djece", iz koje je rečeno da ne želi da bude dio nove lokalne vlasti u Andrijevici.
 

Prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma dogovoreno je da jedan potpredsjednik Opštine Andrijevica bude Migo Čukić iz redova Koalicije Za budućnost Andrijevice, a drugi neko koga odabere Pokret Evropa sad. Takođe, dogovoreno je da Pokret Evropa sad dobije mjesto potpredsjednika Skupštine, menadžera Opštine, sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, glavnog gradskog arhitekte, zatim funkciju direktora Centra za kulturu i direktora preduzeća Park prirode. Sporazum, o kom je riječ, predviđa da koaliciji Za budućnost Andrijevice pripadnu pozicije sekretara Skupštine, sekretara Sekretarijata za imovinu i investicije, sekretara Sekretarijata za urbanizam i prostorno planiranje, direktora Komunalnog preduzeća, direktora Edukativnog centra za razvoj poljoprivrede i direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija. Dogovoreno je da koaliciji SNP-Demokrate pripadnu mjesta direktora lokalnog radija, Turističke organizacije, Agencije za izgradnju i razvoj koja treba da se formira, kao i mjesto komandira Službe zaštite i spašavanja. Takođe je dogovoreno da se na mjestima glavnog administratora, Sekretara za finansije i lokalni ekonomski razvoj, sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i načelnika Službe komunalne policije nađu kadrovi SNP-a.

Andrijevica: Građanske liste neće Ćulafića za predsjednika opštine

Uoči današnje sjednice aktuelni i budući predsjednik opštine Željko Ćulafić je istakao kako vjeruje da nova lokalna vlast predstavlja dobar osnov za budući razvoj Andrijevice.

– Uvjeren sam da ćemo svi mi, potpisnici koalicionog sporazuma, ispuniti očekivanja građana i da ćemo u narednom periodu svjedočiti ubrzanom ekonomskom razvoju i prosperitetu ovog vasojevićkog kraja. Sve stranke potpisnice su se obavezale da će predano, složno, zajednički i najbolje raditi za dobrobit građana Andrijevice – istakao je Ćulafić, dodajući da će svi članovi tima na čijem čelu će se nalaziti morati da predano i odgovorno obavljaju povjerene poslove i zadatke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 16:17