/ - D.S.
10/05/2024 u 09:18 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bar: Brojne aktivnosti u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi povodom Dana Evrope

Povodom Dana Evrope u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar realizovano je nekoliko aktivnosti u kojima su učestvovali učenici i nastavno osoblje.

Obilježavanje godišnjice "Šumanove deklaracije" započeto distribucijom informativnih sadržaja o EU i to posredstvom internih Viber grupa. Tokom cijelog dana u školskoj biblioteci emitovani su dokumentarni filmovi čija produkcija je finansirana od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, dok su đaci svoje priloge, komentare i utiske o EU isticali na zidnim novinama u holu škole.

Članice Debatnog kluba Dunja Stanojević, Anđela Zindović i Sara Pepđonović svojim vršnjacima demonstrirale su vježbe prezentovanja i ispitivanja koje su tematizovale razloge pridruživanja Crne Gore EU i poboljšanja položaja mladih u našem društvu usljed ovog integracionog procesa, kao i djelovanje briselske administracije u oblasti zaštite životne sredine.

- Među đacima JU SEUŠ Bar sprovedena je i anketa na uzorku od 100 ispitanika. 40% učenika prvih razreda nije upoznato sa okolnošću da EU ima projekte namjene mladima, dok svaki drugi među njima smatra da naš obrazovni sistem dovoljno promoviše značaj EU. Njihovi stariji vršnjaci, učenici drugih i viših razreda, u potpunosti su upoznati sa odnosom kojeg EU ima prema mladima, dok njih 68% ima veoma kritičan stav kada je u pitanju kvalitet promovisanje evropskih vrijednosti od strane našeg obrazovnog sistema. Skoro svi ispitanici, osim učenika završne godine, stoprocentno vjeruju da će se poboljšati položaj mladih u Crnoj Gori nakon njenog učlanjenja u zajednicu evropskih naroda. Svega 63% maturanata vjeruje u ovu mogućnost, dok njih 37% nema stav u vezi ovoga - kazao je prof. Neđeljko Đurović, koordinator aktivnosti.

U Baru obilježen Dan Evrope

Odgovori koji se odnose na pitanje: „Da li su vrijednosti koje promoviše EU u suprotnosti sa našim obrascima ponašanja?“, osciliraju u znatnoj mjeri i razlikuju se ne samo od srednjoškolskog uzrasta, već i od odjeljenja do odjeljenja. 94% maturanata smatra da naše svakodnevno ponašanje nije u skladu sa vrijednostima EU, dok učenici drugih razreda imaju izrazito podijeljeno mišljenje po ovom pitanju. Čak 85% đaka prvih razreda nema svoj stav o ovome. Na kraju, manje od polovine ispitanika potvrdilo je svoje učešće na nekom od programa EU namijenjenim mladima. Među maturantima ima preko 80% onih koji su sudjelovali na nekom od ovih programa.

- Obilježavanje Dana Evrope u JU SEUŠ Bar realizuje se u kontinuitetu i predstavlja veoma sadržajnu edukativnu djelatnost putem koje se dodatno motivišu nadareni učenici, podstiču interesovanja srednjoškolaca u vezi društvenog razvoja i kod njih razvija ideja pravednijeg i sigurnijeg svijeta - istakao je Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 20:03