Predavanje o antitrafikingu / - FOTO: SEUŠ
05/04/2024 u 16:21 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bar: Predavanje o antitrafikingu za maturante u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi

U JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola (SEUŠ) Bar održano je predavanje u okviru projekta,,Antitrafiking kampanja u mojoj školi - edukuj se - zaštiti se” koji realizuju NVO,,Sistem” sa partnerskom organizacijom Internacionalna policijska organizacija (IPO) Crne Gore iz Bara.

-Nakon uvodnih obraćanja Nede Radović, izvršne direktorice NVO „Sistem“ i mr Ivana Pekića, predsjednika IPO, uslijedile su tematske prezentacije o unapređenju i razvoju svijesti o problemima trgovine ljudima, unapređenju identifikacije žrtava trgovine ljudima i kvalitetu zaštite i pomoći prilikom njihove društvene reintegracije, kao i o načinima za ostvarivanje prava na zdravstvenu i savjetodavnu pomoć i zaštitu žrtava trafikinga.

Svoja petominutna tematska izlaganja maturantima realizovale su psihološkinja Stela Zejnilović, rukovoditeljka servisa socijalne i dječije zaštite Ivona Međedović, kao i nekadašnja učenica JU SEUŠ Bar i socijalna radnica Mersiha Čobić - saopštio je prof. Neđeljko Đurović.

image

Predavanje o antitrafikingu

- FOTO: SEUŠ

Tokom protekle sedmice ova predavanja, kao i radionice, izvođena su u nekoliko srednjoškolskih ustanova i sprovode se u skladu sa programom stručnog usavršavanja pod nazivom "Zdravi stilovi života u osnovnoj i srednjoj školi", koji je sertifikovan kao akreditovani program Zavoda za školstvo Crne Gore za usavršavanja profesore i stručnih saradnika u institucijama.

- Neda Radović saopštila je da je ustanovljen Dom za žrtve trafikinga u Baru i pri tom ukazala na značaj volonterskog angažmana mladih u ovoj problematici, dok je izvršni director IPO Momčilo Šćekić istakao da je ovu aktivnost podržalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore i da je veoma značajno da se mlađi naraštaji na odgovarajući način upoznaju sa problemima trafikinga, prosjačenja, ugovorenih brakova i seksualne eksploatacije.

Programima prevencije trgovine ljudima (Prevencija trgovine ljudima kroz obrazovni sistem - antitrafiking) osmišljen je sistemski pristup unapređenju preventivnih i edukativnih aktivnosti, kao i primjereno učešće svih aktera u obrazovnom sistemu.

U sprovođenju ovih djelatnosti poseban tretman imaju osjetljive kategorije lica u trgovini ljudima i to se u prvom redu odnosi na najmlađe pripadnike RE populacije.

JU SEUŠ Bar, saobrazno svojim ovlašćenjima i mogućnostima, kontinuirano nastoji da kroz ove i slične programske aktivnosti, koje su odobrene od strane nadležnih institucija, omogući svojim učenicima, njihovim roditeljima i svom nastavnom osoblju neophodnu edukaciju o svim bezbjedonosnim izazovima današnjice - dodao je prof. Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:31