Завичајни музеј у Бару / - фото: Драган Стојановић
02/12/2021 u 12:39 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бар: Током наредног викенда бесплатан улаз у Завичајни музеј

Завичајни музеј је смјештен је у Дворцу краља Николе и постоји од 4. децембра Драгиња Радоњић

У част 62. рођендана, Завичајни музеј ће организовати бесплатни улаз за викенд 4. и 5. децембра 2021. године. Музеј је отворен од 9 до 15 часова.

Концепција сталне музејске поставке замишљена је тако да хронолошки по сегменти, презентује најзначајнији музејски материјал са подручја општине Бар везан за различите временске периоде од праисторије до првих деценија XX вијека.

- У сталној поставци Музеја изложен је и етнографски материјал са подручја Бара у изложбеним поставкама Маслинарство у Бару и Народна умјетност барског краја. Музејска поставка Меморијал краља Николе односи се на дјелимичну реконструкцију ентеријера некадашњег дворског амбијента. Такође је изложена и привремена тематска изложба посвећена француском ратном броду Дагуе који је у току Првог свјетског рата потонуо у непосредној близини барске обале гдје се и данас налази. Изложени су разни предмети са брода, од бродског инвентара преко приватних ствари посаде као и документација броад - казала је кустоскиња Драгиња Радоњић.

Иначе, Завичајни музеј Бар постоји од 4. децембра 1959. године. Смјештен је у Дворцу краља Николе,  репрезентативном историјском и архитектонском здању с краја XIX вијека.  Ова важна културна институција  деценијама чува културно насљеђе барског краја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:40